Kosszal a depresszió ellen

Az immunrendszer aktivizálása segíthet a depresszió elleni harcban - mutatták ki brit tudósok, amikor egereket kezeltek egy baktériummal, amely általában a földben található.

A Die Welt című német lap internetes oldalán olvasható beszámoló szerint a baktérium már rákbetegeknél is meglepően pozitív eredményeket váltott ki: a betegek életét ugyan nem hosszabbította meg, de jelentősen javította életminőségüket.

A Neuroscience című szaklap közölte a tanulmány, amelyhez a bristoli egyetem kutatói egereket kezeltek a mycobacterium vaccae-val és rájöttek: a depresszió elleni gyógyszerekhez hasonló hatást értek el.

"Az eredmények alátámasztják azon feltételezésünket, hogy a rossz állapotban lévő immunrendszer miatt az emberek hajlamosabbak az olyan mentális megbetegedésekre, mint a depresszió" - mondta Chris Lowry a projekt vezetője.

A baktérium a jelek szerint képes helyreállítani az immunrendszer egyensúlyát, és elősegíti az agyban a szerotonin termelését. A szerotonin hiánya az egyik oka a depresszió megjelenésének. Ugyanakkor genetikai okok mellett egyes stresszélmények is hajlamosabbá teszik a pszichét az ilyen jellegű megbetegedésekre - véli a brit kutató.

Tudósok feltételezésének komoly következményei lehetnek a gyógyszeres kezelésben is, amennyiben bebizonyosodik, hogy az ember immunrendszere jelentős szerepet játszik a depresszió megjelenésében.

A baktérium, amelyet a földben találtak, Afrika egyes részein a szennyezett ivóvízben felbukkanva védelmet nyújtott a lakosságnak a tuberkulózis ellen, de a kutatók sikereket értek el az allergia és az asztma gyógyításában is a mikrobával.

"Ezeket az eredményeket látva, kis túlzással el kell gondolkodni azon, hogy nem kell-e több időt tölteni a piszokban" - idézte a brit tudóst a Die Welt online kiadásában.(MTI-Panoráma)

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)