Kóros egészség?

Meddig egészségeses az egészséges táplálkozás? Vannak, akik megszállottan hajszolják a tökéletes ételek fogyasztását, patológiásan ragaszkodnak a tökéletes testi "épség" elérésére és megtartására. Ők egészségesétel-függőségben szenvednek.

Egészségeset is csak mértékkel

Úton-útfélen azt halljuk, hogy egészségesen kell táplálkoznunk. Az orvosok és táplálkozási szakemberek által hangoztatott érvekkel és megfontolásokkal nincs is semmi baj. A legtöbb ember számára valóban hasznos, ha egy kis figyelmet fordít arra, hogy mit eszik. A kulcs azonban ebben is a mérték.

Ha az egészséges étkezés iránti vágy már inkább megszállott viselkedéshez hasonlít, ha a diétázó túlzásba viszi a diétát, ami átveszi az uralmat a mindennapjai felett, ha már kényszerré válik az egészséges étkezés hajszolása, orthorexia nervosáról (a görög ortho - helyes, megfelelő, és az orexis - étvágy szavakból), egészségesétel-függőségről beszélünk.

Ez az egészséges ételek iránti érdeklődés extrém mértékével jellemezhető újfajta evési zavar a közismert táplálkozási zavarokhoz (anorexia, bulimia) hasonlóan nagyon veszélyes. Az orthorexiás döntő jellegzetessége, hogy rögeszmésen ragaszkodik tiltólistájához, és megszállottan csak egészséges ételt eszik, kerüli az egészségtelent.

Határon kívül

Honnan tudhatja, hogy kényszeres egészségesétel-hajszoló-e? Ha...

 • naponta több órát tölt el azzal, hogy az ételek egészséges voltán gondolkozik,
 • napokkal előre megtervezi, mit fogyaszt másnap,
 • jobban érdekli az elfogyasztott étel egészségértéke, mint elfogyasztásának élvezete,
 • az egészséges ételek hajszolása negatívan befolyásolja az életét,
 • nagyon szigorú magával szemben, és lemond az élvezetesnek ítélt ételekről az egészségesnek ítélt ételek javára,
 • akkor nő az önbecsülése, ha egészséges ételeket fogyaszt,
 • lenézi azokat, akik nem egészséges ételeket fogyasztanak,
 • bűntudata van, ha megszegi a diétát,
 • a diéta miatt lemond társasági eseményekről,
 • csak úgy érzi, hogy kontrollálja életét, ha betartja a diétáját,
 • van, hogy azt kívánja, csak ehessen anélkül, hogy azon gondolkodna, vajon jó-e ez Önnek,
 • nem telik el napja úgy, hogy ne figyelne az egészséges táplálkozásra,
 • nem tud úgy megenni valamit, amit valaki szeretettel készített Önnek, hogy ne próbálná meg kontrollálni azt,
 • elfelejti, hogy vannak az evésen kívül más fontos dolgok is az életben,
 • olyan vékony, hogy az emberekben már felmerül, anorexiás,

...akkor valószínűleg orthorexiás: egészségesétel-függőségben szenved.

Ártatlan kezdet

Az orthorexia általában ártatlan diétával indul, ami önmagában akár egészséges is lehetne, hacsak nem ésszerűtlenül szélsőséges. Könnyen előfordulhat azonban, hogy a diétázó átesik a ló túlsó oldalára, és rögeszmés egészségesétel-fogyasztásba kezd. Egész életét a kísértésnek való ellenállásra tett erőfeszítés tölti ki, mely a bűntudat vagy a büszkeség érzését eredményezi. A beteg egy idő után eljut oda, hogy szinte minden idejét étkezése tervezésével, a vásárlással, és az étel elfogyasztásával tölti. Elsődlegessé válik számára a kontroll (a legtöbb evészavar erről szól), és ha megszegi a diétát, bűntudat hatalmasodik el rajta. A kontroll vezet el a szociális izolációhoz, társas kapcsolatai megromlásához is, ugyanis mivel idegen helyen nem tudja kontrollálni az ételt, inkább kimarad baráti, családi összejövetelekből is. Irtózik a vendégségektől, nem megy étterembe, mert retteg attól, hogy elveszíti az irányítást precízen kidolgozott étkezési szabályai felett.

Örömtelen egészség

Ennek az evészavarnak a kialakulása általában fokozatos. Kezdődik a köztudottan egészségtelen ételek elhagyásával, majd az illető lemond a cukorról, a magas szénhidráttartalmú ételekről, sok salátát és zöldséget fogyaszt. Egy idő után elkezd ódzkodni a tartósítószerektől, mesterséges adalékoktól, és csak a tápláló, tiszta ételeket hajlandó megenni. Táplálkozása a monodiétákhoz, böjtökhöz kezd hasonlítani. Mivel az ételek elkészítése is kizárólag egészségesen történhet, egy idő után már csak nyers ételt fogyaszt.

Az orthorexia legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy előbb-utóbb fizikailag is veszélyessé válhat, ugyanis a hiányos táplálkozás minden esetben betegségekhez vezet. Általánossá válik a vitamin- és ásványianyag-hiány, felborul a hormonális háztartás egyensúlya, és megjelennek a hiánytünetek. De előfordulhat egy másik evészavarba való "átcsúszás" is. Ha a beteg a tiltólistáról fogyaszt, annyira bűnösnek érezheti magát, hogy önbüntetésként egy időre akár teljesen meg is von magától mindenfajta ételt. Valójában az ételek megtagadása az öröm megtagadását is jelenti. A már csecsemőkorban is megtapasztalt szájon át kapott örömét és biztonságét. Ehelyett az orthorexiás úgy éri el a nyugalmat, hogy egészségét biztosan kontroll alatt tartja. A betegségektől való félelem és az egészség mindenáron való elérése csökkenti a beteg erős szorongását, akit ezért sem lehet észérvekkel meggyőzni arról, hogy helytelen és valójában egészségtelen, amit tesz. A veszély pont emiatt hatalmas, hiszen a betegek meg vannak győződve arról, hogy mindent megtesznek az egészségük érdekében. Nem is tartják magukat betegnek, nem kérnek orvosi segítséget.

Egészségtudatos beteg

Nehéz meghatározni, kiket érinthet ez a betegség elsősorban. Veszélyeztetettek lehetnek a fiatal, magasabb végzettségűek, akiknek fontos a külvilágnak való megfelelés, akik elég információhoz juthatnak az egészségről, és akik megengedhetik maguknak, hogy az egészséges és nem olcsó alapanyagokat megvásárolhassák.

Az orthorexia hivatalos betegségként való definiálása még várat magára, holott egyre inkább kezd önálló kórképként körvonalazódni. Egy ideig nehéz azt mondani, hogy ez betegség, hiszen a "beteg" a külvilág számára rendkívül egészségtudatos ember látszatát kelti, úgymond megfelel egy társadalmi normának, elvárásnak. Súlyossága gyakran csak olyankor válik szembetűnővé, amikor a beteg már minden ételt mérgezőnek ítél, és fizikai állapota annyira leromlik, hogy akár halállal is végződhet a betegség. Ebben az értelemben akár az anorexia egyik válfajának is tekinthető ez a kór.

Fontos különbség az anorexiához képest, hogy az orthorexiásnak nem az a célja, hogy vékony legyen, sőt általában közömbös a súlya iránt, és nem érzi magát kövérnek.

Társadalmi üzenet

Az orthorexia kezelése nehéz feladat, gondoljunk elsősorban a betegségbelátás hiányára. Ráadásul, még ha hajlandó is a kezelésnek alávetni magát egy egészséges-étel függő, a kezelőorvosnak nehéz dolga lesz. Az orthorexiások ugyanis mesterségesnek és természetellenesnek tekintik a gyógyszereket, és a súlygyarapodást elősegítő táplálék-kiegészítőket is. Mit üzen ez a betegség is a társadalomnak? Azt, hogy a mai fogyasztói társadalomban egyértelmű hangsúlyeltolódás van: belső értékek helyett a külső megítélésre tolódott át a hangsúly. Ha pedig túlzottan meg akarunk felelni a külvilág nyomásának, és mindenáron egészségesnek látszani, akár bele is betegedhetünk.

Forrás:
www.orthorexia.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: