Könnyebb lehet felismerni a rettegett kórt

Depressziós hangulatzavar, szaglászavar, alvásproblémák: mindezek előre jelezhetik a Parkinson-kórt.

Ha az emberek már a megelőző tünetekkel orvoshoz fordulnának, óriási előrelépést jelentene kezelésükben - mondta el az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának főorvosa.

Takács Annamária hozzátette: az említett tünetek mellett előre jelezhetik még a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulását a pánikrohamok, a székrekedés vagy a színlátás károsodása.

A szakember hangsúlyozta: ezek akár 6-8 évvel a Parkinson-kór eddig jellemzőnek vélt tüneténél, például a kézremegésnél hamarabb jelentkeznek a betegek 40 százalékánál.

Sőt újabban ezeket a jelenségeket már nem is rizikófaktornak tekintik az orvosok, hanem az úgynevezett motoros tünetek, azaz a mozgás kontrollálhatatlansága előtti Parkinson-kórnak.

Takács Annamária hozzátette azonban azt is, hogy jelenleg még nincs olyan gyógyszer a kór kezelésére, amelyre azt lehetne mondani, hogy lassítja a betegség kialakulását, vagy megállítja azt. Kísérletek azonban Magyarországon is folynak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)