Kirándulás a hasadt tudatba

Az emberek a skizofréniát általában rejtélyes betegségnek tartják, mert laikusként keveset tudnak róla. Pedig e betegségben szenved a népesség 1 százaléka, és sok híres elme családja is érintett: Albert Einstein fia és Csontváry is skizofrén volt.

Öt perc egy életre elég

A VIII. Neuropszichofarmakológiai Kongresszuson mutatta be először a Janssen-Cilag gyógyszergyár Magyarországon azt a speciális kamiont, amelyben egy szimulációs technika segítségével a kongresszuson részt vevő szakorvosok és néhány szerencsés újságíró "testközelből" érzékelhette a skizofrénia állapotát. A bemutató, az arra vállalkozók körében valóságos sokkoló élményt jelentett. Az öt perces bemutató alatt egy filmet láthattak az érdeklődők, melyet hangeffektusok és más, a betegségre jellemező hatások tarkítottak. A film egy történetet mesélt el egy skizofrén betegről, és sugallta, hogy bárki lehet érintett. A film alatt futó felfokozott hangokat és zajokat nem csak a fülével fogta fel az ember, hanem szinte az egész lelkébe, szervezetébe beleivódtak. Érdemes mélyen belegondolni és elképzelni, hogy a skizofrén betegek nap mint nap olyan lelki és fizikai állapotban élnek, amiből az egészséges embernek akár már öt perc is nehezére esik. A kamionba zárt "elvarázsolt kastély" élethű módon érzékeltette a skizofrén beteg által megélt mindennapokat, érzékcsalódásokat és hallucinációkat. A szimuláció rávilágított azokra az élményekre, amelyek megakadályozzák a skizofrén emberek elfogadását, a társadalomba történő beilleszkedését.

Harmónia helyett diszharmónia

A skizofrénia (gör. 'hasadásos elmezavar') súlyos, legtöbbször a pszichózis jellegzetességeit mutató elmekórtani állapot, pszichiátriai betegség, amely Magyarországon mintegy százezer embert érint, a lakosság egy százalékát. Kiváltó oka mind a mai napig ismeretlen: öröklődés, idegfejlődési zavarok és környezeti hatások játszhatnak szerepet kialakulásában. A betegség többnyire a serdülőkor végén vagy a felnőttkor elején alakul ki, és általában a beteg egész életét végigkíséri, bár gyógyszeresen jól kezelhető. A tünetek felismerése nagyon nehéz: a betegség a gondolkodás, az észlelés és az érzelmi reakciók jellegzetes megváltozásával jár, így az egész személyiség "átváltozását" vonja maga után, ami súlyos kihatással van az érintett alkalmazkodóképességére, társas kapcsolataira. A betegek gyakran meghökkentő, váratlan cselekedetekkel reagálnak a külvilág ingereire, így a társadalom jelentős részét elzárkózásra késztetik. E betegséget sok irodalmi mű feldolgozta már, s ezek közül az egyik leghitelesebb ábrázolást az Egy csodálatos elme című filmben tekinthetjük meg.

A skizofréniák többes szám!

A skizofrénia, mint elnevezés, görög gyökerekre nyúlik vissza, a szkhidzó (hasítani) és phrén (lélek) szavakból származik, azonban a hasadás nem a személyiség "többszöröződésére", hanem a gondolatok, érzések és cselekedetek között fennálló diszharmóniára, az összhang felbomlására vonatkozik. A skizofréniát tünetei és lefolyása alapján több altípusba sorolja a szakirodalom. A paranoid skizofréniát főként a téveszmék, a hanghallucinációk, a viselkedési rendellenességek jellemzik, de gyógyszeresen általában jól kezelhető.
A hebefréniás vagy szétesett skizofréniában felbomlik a beszéd és viselkedés, továbbá a beteget a sivár érzelmi élet, a gondolkodási zavarok jellemzik. A differenciálatlan skizofréniát komplex tünetegyüttes jellemzi: téveszmék, hallucinációk, gondolkodási zavarok és az "abnormális" viselkedés.
A katatón skizofréniában a testi, pszichomotoros tünetek a meghatározók, a mozdulatlanság vagy éppen a szélsőséges mozgások kivitelezése.
A skizofrénia szimplex formában a szintek csaknem észrevétlenül alakulnak ki, és idült skizofréniába torkolnak.
Amilyen sokféle formája van a skizofréniának, olyan különböző lehet a betegség prognózisa is. A skizofréniához gyakran társul alkoholizmus, dohányzás és öngyilkossági hajlam.

Zuhanás a hegyről

Ha a betegek megkapják a megfelelő gyógyszeres kezelést és szociális gondoskodást, nagyobb esélyük marad a társadalomba történő beilleszkedésre. A visszaesések megakadályozása érdekében a betegek többségének folyamatos gyógyszeres kezelésre van szüksége, ami egyúttal rendszeres orvos-beteg kapcsolatot is megkövetel. A kezelés sikertelenségének egyik fő oka a beteg részéről a terápiás együttműködésre való készség hiánya. Ha a skizofrén beteg elutasítja a gyógyszerszedést, akkor állapotában az esetek nagy százalékában romlás következik be, ami óhatatlanul a beteg visszaesését jelentheti. A gyógyszeres kezelés elhagyásának időtartamával arányosan növekszik a visszaesések rizikója. A visszaesés következménye pedig nemcsak a családi és gondozói terhek növekedését, hanem a kórházi, egészségügyi források mind nagyobb mértékű igénybevételét is jelenti.

A jó család mentsvár lehet

A rendszeres gyógyszerszedésre kényszerülő skizofrén betegek és hozzátartozóik számára komoly nehézséget jelent a kezelés folyamatosságának biztosítása. A gyógyulási folyamat eredményességét nagymértékben befolyásolja, ha a páciens együttműködő, és betartja a szakorvos által javasolt terápiás előírásokat. A biztos családi és szociális háttér hangsúlyozottan segít a betegség javulásához, kezeléséhez és a beteg egy könnyebb szakaszba történő orientálásához. A meghitt családias légkör, az odafigyelés nagyban valószínűsítheti a betegség kedvező lefolyását. Egy családtaggal vagy a beteg bizalmát élvező társsal hamarabb megosztja élményeit az érintett. A szakemberek legalább olyan fontosnak tartják a családterápiát, mint a gyógyszeres kezelést, ezért is készítettek neves orvosok, professzorok segítségével olyan kiadványt, amely az érintett családtagoknak, hozzátartozóknak nyújt egyfajta mankót a betegség megértéséhez, elfogadásához és kezeléséhez. Az Önsegítő útmutató pszichotikus betegségekkel élőknek című füzetecske az Artwerk Kft. gondozásában jelent meg, amely nem csak gyakorlati tanácsokat és konkrét információkat ad a betegségről, hanem támaszul is szolgál mind a közvetlenül érintettek, mind pedig hozzátartozóik számára. A tájékoztató füzet képregény formában is feldolgozza a betegséget sejtető előjeleket, illetve tüneteket.

Fény az alagút végén

A skizofrénia kutatásában és kezelésében az utóbbi évtizedekben jelentős változás tapasztalható, hisz 1995-től intenzíven bővült a rendelkezésre álló gyógyszerkészítmények száma. Az újfajta készítmények már nemcsak a betegség pozitív tüneteit (téveszmék, érzékcsalódások) befolyásolják kedvezően, hanem a negatív tünetek (szociális visszahúzódás, érzelmi elsivárosodás) kialakulását is nagy hatékonysággal meggátolják. Forradalmi jelentőségűnek számít, hogy már Magyarországon is beszerezhető az az új gyógyszerkészítmény, amely a skizofrénia kezelésében új távlatokat nyit. Ez az atípusos antipszichotikum-injekció, melynek jelentősége abban rejlik, hogy hatóanyaga és kedvező mellékhatás-profilja révén egyesíti a korszerű gyógyszeres terápia és a tartós hatású injekciós kezelés előnyeit. Óriási előnye a mindennapos gyógyszerszedéssel szemben, hogy csak havonta kétszer szükséges a betegnek beadni. A betegpopuláció monitorozása is azt a visszajelzést mutatta, hogy ennek a fajta gyógyszeres kezelésnek szívesebben alávetik magukat a betegek, és a kezelés hatására csökken a visszaesések száma.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag