Kamerával is látni lehet az elmebajt?

Brit kutatók olyan kamerás tesztet fejlesztettek ki, amely egyedülálló módon, a betegek szemmozgásának elemzésével képes kimutatni különféle mentális betegségeket.

A forradalmi módszer alapja az a több mint egy évszázados elmélet, hogy a tárgyak rendellenes nézése jellemző a pszichózisban szenvedő betegekre. A kutatócsoport úgy véli, hogy az új technika segít megkülönböztetni a bipoláris zavartól és a súlyos depressziótól.

A szakértők speciális kamerákkal figyelték a betegek szemmozgását, miközben ők képeket néztek a számítógép képernyőjén. A skizofrén betegek a képeket nem annyira nézik teljességükben, mint a betegségben nem szenvedő emberek. A skizofrének tekintetüket hosszabb ideig pihentetik bizonyos pontokon, de összességében a kép kevesebb pontját nézik meg.

Tesztünk segítségével megtudhatja, mennyire hajlamos a depresszióra! A bipoláris zavarban vagy DNS-technikák eddig nem hoztak a diagnózist elősegítő eredményeket. A szemvizsgálat viszont 30 percen belül, 95 százalékos pontossággal képes diagnosztizálni olyan betegségeket, amelyek azonosítása eddig akár több évet is igénybe vett."

Nair hozzátette, hogy bár a teszt széles körű felhasználása előtt további kutatásokra lesz szükség, a vizsgálat várhatóan néhány év múlva elérhetővé fog válni az egészségügyi ellátásban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: