0° - +12°
Kettős front

Kamaszok életveszélyben

Kiss Éva

"Erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megtalálják a segítségre szorulókat" - foglalta össze egy résztvevő diák a SEYLE-program lényegét.

Mennyit tudunk mi, szülők a gyermekeinkről?

Újságokból, televízióból gyakorta hallunk tragikus esetekről, érthetetlen, értelmetlen diszkó-balesetekről, fiatalok önpusztító életviteléről, drámai öngyilkosságokról. Vajon hányan vannak olyanok, akik hamis biztonságérzetbe ringatják magukat, mondván, "az én gyerekem nem olyan, ilyesmi csak másokkal történhet"?

Nos, sajnos, nem így áll a helyzet, legalábbis egy fél Európára kiterjedő mentálhigiénés felmérés adatai szerint a magyar fiatalok között is megfigyelhetők a fokozott kockázatú magatartás, életvitel jelei, sőt, szinte semmiben nem maradunk le az európai átlagtól. Nagy szükség van olyan programokra, amely feltárja ezeket, segíti a megelőzést, jobb egészséghez vezet.

Program fiatal életek megmentéséért

Magyar iskolákba is eljutott a 12 európai ország részvételével zajló SEYLE, vagyis a "fiatal életek megmentése, életerejük növelése" program - számolt be a szervezők nevében dr. Balázs Judit gyermekpszichiáter, a program magyarországi vezetője (Vadaskert Gyermekpszichiátria Kórház és Szakambulancia). Ausztria, Észtország, Franciaország, Írország, Izrael, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország területéről legalább ezer-ezer 14-16 éves kamaszt vontak be a kutatásba. Magyarországon tizenöt gimnáziumból 1009, Európában végül összesen 12395 diák vett részt a vizsgálatban.

Budapest belső kerületeinek gimnáziumaival vették fel a kapcsolatot, amelyek megfeleltek a kritériumoknak (állami fenntartású, arányos fiú-lány összetételű). Nemcsak az iskolavezetés, hanem a szülők és a diákok beleegyezését is kérték a felméréshez, ami nem várt nehézségekhez vezetett: a magyar szülőknek csak negyven százaléka adta beleegyezését. Ez az arány Magyarországon volt a legrosszabb. Elgondolkodtató, vajon mi lehet ennek az oka. A kutatók szerint összefügghet azzal, hogy Magyarországon az önpusztítás még mindig tabutéma, nehezen kezelhető kérdés, ami azzal a veszéllyel jár, hogy esetleg éppen a rászorultak nem kapnak szülői segítséget.

A program célja nemcsak a helyzet felmérése, hanem annak javítását, a megelőzést célzó, a serdülők egészségét az adott ország kultúrájának megfelelő módon fejlesztő elemei is vannak. A vizsgálat után - ezekben az esetekben körültekintő módon feloldva az anonimitást - segítséget ajánlottak a veszélyben lévőknek, akiknél magasnak találták az öngyilkosság rizikóját. A tanárokat igyekeztek kiképezni a veszélyjelek felismerésére, és a diákok is előadásokat hallhattak arról, hogy saját magukon illetve barátaikon, társaikon milyen jelekre figyeljenek fel, melyek a depresszió illetve az öngyilkos magatartás ismérvei. A programhoz utánkövetés is tartozik: egy idő elteltével a szakemberek visszatérnek a vizsgálat helyszínére.

Lesújtó adatok

A fokozott kockázatú magatartások legrosszabb kimenetele az öngyilkosság. Az adatok lesújtóak: Európa-szerte a közlekedési balesetek után az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok a fiataloknál. Ez azt jelenti, hogy több fiatal hal meg saját elhatározásából, mint például daganatos betegség, szív- és érrendszeri, influenza és szülés következtében összesen. Mi sem állunk jól: Magyarország hosszú ideig vezette az öngyilkosságok gyakoriságát jelző európai statisztikát, és most is egyedül Litvánia előzi meg.

A felmérésben kiemelten vizsgálták a budapesti serdülők körében az öngyilkos magatartást. (Ez alatt értjük a halál vágyát, az öngyilkosság gondolatát, tervét, az öngyilkossági kísérletet és tettet.) A magyar fiataloknak mintegy 13 százaléka kívánta a vizsgálatot megelőző két hétben, hogy bárcsak ne élne, minden tizedik arra is gondolt, hogy véget vessen az életének sőt, több mint harmincan el is tervezték, hogyan tennék.

A statisztika figyelmeztet egyéb összefüggésekre is: kimutatták, hogy az öngyilkosok kilencven százalékánál fennáll valamilyen nem kezelt pszichiátriai betegség, például a depresszió. Másik oldalról pedig a nem kezelt depressziós betegek közel negyede öngyilkos lesz! A hazai SEYLE felmérés szerint a megkérdezettek hét százalékánál alapos gyanú van arra, hogy kezelést igényelnének - ez is ráirányította a figyelmet a fiataloknál végzett öngyilkossági prevenció fontosságára.

Káros szenvedélyek

Bár a budapesti gimnazisták adatai kicsit jobb képet mutatnak a nemzetközi átlagnál a káros szenvedélyek terén, azonban a hazai helyzet sem jó, és nagy szükség van a megelőzésre. Az 1009 megkérdezett magyar serdülő közel fele már dohányzik, egyharmada pedig kockázatos mértékű alkoholfogyasztó, a drogfogyasztás terén pedig körülbelül négy százalékuk magatartása tekinthető rizikósnak. A hazai felmérés az alkoholizálást vizsgálta a legrészletesebben: az alkoholfogyasztás gyakorisága aggasztó, hiszen a 14-16 éves fiatalok 31,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy havonta legalább kettő-négy alkalommal iszik nagyobb mennyiségű szeszes italt.

Valamivel kedvezőbb a helyzet az egy alkalommal elfogyasztott alkohol mennyiségével kapcsolatban: a magyar fiatalok 22 százaléka fogyaszt egy alkalommal 3-4 vagy több alkoholos italt. Ez azonban még mindig magas arány, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy hányféle káros hatás kapcsolódik ehhez. Az alkohol ugyanis nemcsak biológiailag károsítja a szervezetet, hanem pszichológiai és szociális hatása is felmérhetetlen károkat okoz, a fiatal izolálódásával, esetleg szubkultúrához kapcsolódásával járhat.

Döbbenetes tény az is, hogy a magyar serdülők közel fele már dohányzik, 17 százaléka pedig rendszeres fogyasztónak tekinthető. A túl korán elkezdett szexuális élet szintén kockázatot hordoz, így elgondolkodtató, hogy a vizsgálatban résztvevő 14 és 16 éves magyar diákok egy ötöde már aktív szexuális életet él, és nekik átlagosan már kettőnél több szexuális partnerük volt életük során. A válaszokból az is kiderül, hogy sokuk nem védekezik óvszerrel.

Hol vannak a szülők?

A szülők odafordulása, a velük együtt (tartalmasan) töltött idő a tizenévesek fizikai és mentális egészsége szempontjából egyaránt meghatározó fontosságú. A felmérés kitért arra is, hogy a serdülők érzése szerint milyen mértékben törődnek velük szüleik, mennyire figyelnek rájuk a mindennapokban.

Az európai átlaghoz képest a magyarok jól vizsgáztak, odafigyelő szülőknek bizonyultak (persze, ez csak azokra vonatkozik, akik belegyeztek a vizsgálatba.). A magyar serdülők osztják meg leggyakrabban szüleikkel, merre járnak, mit csinálnak szabadidejükben. A hazai gyerekek érzik majdnem a leginkább úgy, hogy szüleik gyakran szakítanak időt velük beszélgetésre, és osztoznak életük fontos pillanataiban is, sportbeli vagy művészeti szereplésükkor.

Ugyanakkor a serdülők 42 százaléka érzi úgy, hogy csak ritkán, vagy soha nem kap segítséget szüleitől fontos döntések meghozásában, egy harmadukkal nem beszélgetnek eleget a szüleik, nem veszik figyelembe a véleményüket, és egyötödük érzi úgy, hogy szülei nem értik meg a problémáit - így összességében bőven van még min elgondolkozni, jócskán van változtatni való.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag