Ilyen az élet pánikrohamokkal

Ha még sosem volt pánikrohamunk, nehezen tudjuk elképzelni, milyen lehet. Ha megijedünk valamitől, jelentősen felgyorsulhat a szívünk - egy roham esetében azonban nem csak ennyiről van szó.

Egy pánikroham bármikor jelentkezhet: az utcán sétálva, mosás közben, vagy akár a legszebb álomból felébredve is, sokszor nyilvánvaló ok nélkül. Néha olyan intenzív lehet, hogy a mozgást és a tiszta gondolkodást is megnehezíti.

Gyors szívverés és összeszorult torok

Pánikroham esetén a szív erősen és szokatlanul gyorsan kezd verni, amelynek hátterében a nagy mennyiségű adrenalin áll. Nem ritka a mellkasi fájdalom és a nehéz légzés sem. A torok összeszorul, amely nyelési nehézségeket okoz, de az is előfordulhat, hogy erős hányinger jelentkezik. Ezek miatt a légzést is jóval nehezebb szabályozni.

pánik, pánikroham, pánikroham tünetei, pánikroham kezelése, pánikbetegség,
A roham olyan intenzív is lehet, hogy a szabályos légzés és a mozgás is nehezünkre esik. Fotó: 123rf

A tünetek mellé nagyon erős félelelmérzet társul, amelynek nincs konkrét tárgya. Ezt inkább egy "megérzéshez" lehet hasonlítani: a betegek azt gondolják, hogy valami nagyon rossz dolog fog történni. Vannak, akiknél halálfélelem is jelentkezik, annak ellenére, hogy tudják, ez irracionális.

Előfordulhat szédülés, egyensúlyvesztés, ájulás és hirtelen fellépő, erős, migrénszerű fejfájás is. A tenyerek izzadnak, és hidegrázás vagy hőhullám is jelentkezhet. Gyakori, hogy az egész test remegni kezd, a végtagok pedig zsibbadnak.

Hirtelen jön, lassan múlik

A pánikroham hirtelen jön, intenzitása körülbelül 10 percig tart, ezután lassan múlni kezd. Tanulmányok szerint nagyon ritkán 1 óránál tovább is elhúzódhat egy-egy roham, és átlagosan 20-30 perc kell ahhoz, hogy teljesen elmúljanak a tünetek.

Magyarországon nagyjából 350 ezer ember szenved pánikbetegségben. Míg 20 évvel ezelőtt hónapokba telt a diagnosztizálás, ma már a gyógyítás is megoldható néhány hét alatt, ha megfelelő terápiát írnak elő az orvosok. További részletekért kattintson!

Mivel a panaszok gyakran hasonlítanak a szívrohamhoz, mindig érdemes sürgősen orvoshoz fordulni, ha a fentieket tapasztaljuk. A pánikrohamokat soha ne hagyjuk figyelmen kívül! Ha a rohamok rendszeressé válnak, egy szakember segítségével kideríthetjük a kiváltó okokat, célzott kezeléssel pedig akár meg is szüntethetjük a problémát.

Stressz és hormonzavar is kiválthatja

A háttérben álló okok lehetnek örökletesek is, de általában a stressz is fontos szerepet játszik a pánikrohamok kialakulásában. Egyes esetekben fizikai oka van a problémának, mégpedig a pajzsmirigy túlzott hormontermelése. Ezeken kívül a túl alacsony vércukorszint, a túl sok koffein, vagy valamilyen kábítószer fogyasztása is kiválthatja a panaszokat. Gyakran az elvonási tünetekkel együtt is jelentkezhet pánikroham. Ha pedig pszichés okok idézik elő a rohamokat, pánikbetegségről beszélünk, amely mindenképpen személyre szabott orvosi terápiát igényel.

Forrás: webmd.com

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli köd néhol csak nehezen oszlik fel, ezt követően viszont napos idő lesz. Csapadék nem alakul ki. Időnként megélénkülő változó irányú szél mellett 18, 25 fokos legmagasabb hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken is marad a frontmentes idő. A nyirkos reggelen a kopásos ízületi panaszok mellett az alacsony hő- és komfortérzet is jellemző lehet, illetve délelőtt most is lehet keringési és vérnyomásproblémákat tapasztalni. A fokozottan érzékenyeknél lehetnek a legintenzívebbek a panaszok. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját a nehezen felismerhető frontérzékenységről! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: