Ha a gyújtogatás élvezetet okoz

HáziPatika

A piromániásoknak kielégülést, örömet, eufóriaérzést okoz, ha tüzet gyújthatnak, és az is fontos, hogy nézhessék a lángokat.

A pirománia olyan impulzuskontroll-zavar, amely tüzek gyújtogatására irányul. Skálája nagyon széles: lehet, hogy valaki csak a határban gyújtogat kisebb szalmabálákat, de lehet, hogy sokkal tovább megy. A piromániások szándékosan soha nem veszélyeztetik magukat, mindig vigyáznak rá, hogy ne sérüljenek, illetve másokat se veszélyeztessenek. Ilyesmi csak amiatt történhet, mert képtelenek felmérni cselekedetük veszélyeit.

A pirománia hátterében szorongás, stressz és feszültség áll, amelyet az érintett azzal vezet le, hogy tüzeket gyújt. Ez egyfajta kielégülést, örömérzést, eufóriaérzést okoz a számára. A cselekedet rendszeres, és főként a gyerekek és a serdülők problémája. A jelenséget meg kell különböztetni attól, amikor valaki például részegen felgyújt egy kukát, ami nem pirománia, hanem egyszerű kontrollvesztés. A piromániásoknak fontos az is, hogy nézzék a tüzet: szükségük van erre, különben elmarad az örömérzés.

Meg kell értetni velük a következményeket
Meg kell értetni velük a következményeket

A diagnózist a tünetek alapján, a dinamika feltárásával állítják fel a pszichiáterek. Kiderítik, hogy az érintett miért gyújt tüzet: nem azért, mert valakinek kárt akar ezzel okozni, hanem hogy a stresszt és a feszültséget levezesse. Magyarán az érintettnek semmilyen racionális, ésszel felfogható előnye nem származik abból, hogy valamit felgyújt: a gyújtogatás önmagáért történik.

Mivel az érintettek szinte mindig gyerekek és kamaszok, a kezelésnek fontos része a pszichoedukáció: megértetni velük, hogy cselekedetüknek súlyos következményei lehetnek. Míg tehát kontrollált körülmények között - például szalonnasütéskor - jó lehet a tűzgyújtás és annak nézése, addig más helyzetben rosszul is elsülhet. A szakirodalom szerint a gyerekek és a serdülők kezelése sokkal eredményesebb, mint a felnőtteké, főképp, mert náluk a következmények, veszélyek belátása spontán is kialakul. Esetükben a terápia mellett erre is támaszkodni lehet: megesik, hogy a gyerekek pusztán a kockázatok felismerése miatt felhagynak a gyújtogatással.

Hogyan gyógyítható még a pirománia? Meg lehet-e előzni? És mi történik az idősebb érintettekkel? Ezekre is választ találhatnak a piromániával foglalkozó, részletes cikkünkben a Betegségek A-Z rovatban!

Értékelje a cikket!

Tisztelt Doktor Úr!

Amóta csak visszaemlékszem, komoly szorongásos problémáim vannak. A napokban keltette fel a figyelmem, hogy a nem integrált Moro reflex tünetei megtalálhatóak nálam (az allergiától, a hypoglikémiáig tengeri betegségig minden), ami a legfárasztóbb ezek közül, a folyamatos megijedés, és az, hogy a zaj elviselhetetlennek tűnik (pl. egy oviscsoport zaja, bármilyen hirtelen zaj). Elolvasva a Moro és a Strauss reflexet, elbizonytalanodtam, mert maga a reakcióm a második (nyak behuzása, pislogás, stb.). A kérdésem az lenne, hogy felnőtt korban, hogy néz ki egy nem megfelelően integrált Moró reflex, s hogy van-e különbség e között és a túlzott ijedtségi rekció (exaggerated startle reflexet fordítottam így, nem tudom helyes-e), hogyan lehet egymástól megkülönböztetni felnőtnél a Moro reflexet a Strauss reflextől? Ilyen típusú vizsgálatra nálunk nincs lehetőség, ezért kérem a segítségét, hogy tudjam merre induljak. Jó lenne már kicsit felszusszanni.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Kérdező! A Moro-reflex egy olyan újszülöttkori reflex, amely 4-5 hónapos korban teljesen megszűnik. A felnőtteknél a Strauss-reflex lehetséges. Érdemes lenne ezzel a problémával inkább pszichológushoz fordulni. Üdvözl...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt erősen felhős vagy közepesen felhős lesz az ég, a déli tájakon lehet záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag