Gyógyszertréfa

A csínytevő dizájner nem csupán a kiállítást tervezte meg, de a Havidolt (kiejtve az értelme: van-e dolcsim?) és az általa "gyógyítandó" kórképet - ami voltaképpen nem más, mint a fogyasztásra szocializált tömeg pszichózisa, és az ezzel párosult figyelemfelkeltési kényszer, feltűnési viszketegség - maga találta ki.
A Scientist című folyóirat egy olyan gyógyszerbemutatóról számolt be, amelyet rendhagyó módon egy New York-i művészeti galériában, kiállítás formájában tartottak, s a rendezője a Természettudományi Múzeum egyik asszisztense volt. A kiállítással egy időben a világhálón is honlapot nyitottak, ahol az ismertető dokumentáció és a meggyógyultak érzékletes beszámolói mellett szakemberek és laikusok számára - annak rendje és módja szerint - levelező fórum is elérhető.
A Havidol névre hallgató szer a rövidítve DSACDAD-nek (Dysphoric Social Attention Consumption Deficit Anxiety Disorder - társadalmi figyelem deficites hangulatzavar és szorongásos rendellenesség) nevezett kórkép kizárólagos gyógyszere, tabletta és kúp formájában receptre hozzáférhető. A készítmény az agykéreg hedoninreceptorainak az aktiválásával szünteti meg a DSACDAD-t, melynek lényege az örökös elégedetlenség, kishitűség miatti hangulati ingadozások, mélabútól a zabolátlan dühkitörésekig. A mellékhatásai nem jelentősek és múlékonyak: előfordulhat tárgyfüggőség, különösen intenzív és szinte kizárólagos kommunikáció állatokkal, esetleg a kezelőorvos gyakori váltogatása vagy letörölhetetlen mosoly, szüntelen vigyorgás.
Mire idáig jutott a jámbor olvasó, talán már sejti is, hogy tréfáról van szó. A csínytevő dizájner nem csupán a kiállítást tervezte meg, de a Havidolt (kiejtve az értelme: van-e dolcsim?) és az általa "gyógyítandó" kórképet - ami voltaképpen nem más, mint a fogyasztásra szocializált tömeg pszichózisa, és az ezzel párosult figyelemfelkeltési kényszer, feltűnési viszketegség - maga találta ki.
A fricskát egyszerre két irányba szánta. Az egyik célpont a nagy hatalmú és mérhetetlen hasznot hajtó gyógyszeripar, a "big pharma", amely korábban nem betegségnek tekintett, és okkal vagy ok nélkül elhanyagolt mindenféle testi-lelki zavarokból kórképeket kreál, és új meg új készítményeivel azok gyors megszüntetését ígéri.
A másik célpont az elkényeztetett és rest publikum, amely minden apró bajt képes felfújni, és némi tűrés, önfegyelem vagy életmód-változtató erőfeszítés helyett orvosi beavatkozástól, csodatévő piruláktól, esetleg operációtól várja az azonnali megváltást.
A lóvá tett publikum igyekezett jó arcot vágni az elébe tartott, mesterien megkonstruált görbe tükörhöz. Csak a fórum sértett, méltatlankodó hozzászólásai tanúskodtak arról, hogy jó néhányan akadtak, akik komolyan vették, sőt diagnosztizálták a DSACDAD-t, és készek lettek volna nagyobb tétel Havidolt rendelni. A gyógyszergyárak nem vették a lapot: sem a kiállításra, sem a Scientist megkeresésére nem reagáltak.
(2007.07.24. 11:00)
Dr. Gábor Zsuzsa - Népszabadság

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag