+7° - +23°
Kettős front

Gyilkosság áldozatai lehetnek a mentális betegek

A legfrissebb kutatási adatok szerint a mentális betegségben szenvedők általában nagyobb eséllyel lesznek gyilkosság áldozatai.

Az online publikált tanulmány elkészítése során a tudósok egy 2001 és 2008 között, a teljes felnőtt svéd lakosság részvételével készült felmérés adatait használták fel. A vizsgálati periódusban összesen 615 gyilkosság történt és az áldozatok az esetek 22 százalékában mentális betegek voltak az alábbi öt kategóriában: függőség-betegségek, skizofrénia, kedélybetegségek (bipoláris zavar, depresszió), szorongásos betegségek és személyiségzavarok. Más tényezőket is figyelembe véve a tudósok megállapították, hogy a gyilkosság áldozatául esettek aránya a lakosság többi tagjához képest közel ötszörös volt a mentális betegek esetében.
Külön-külön nézve az egyes mentális zavarokat a függőségi betegségben szenvedők körében történt a legtöbb haláleset (esetükben kilencszeres volt a meggyilkoltak aránya), ezt követték a személyiségzavarosok (háromszoros előfordulási arány), a depressziósok (2,6-szeres arány), a szorongásos zavarban szenvedők (2,2-szeres arány) és a skizofréniások (1,8-szeres arány).

"Ennek legvalószínűbb magyarázata, hogy a mentális betegek nagyobb eséllyel élnek olyan szegényebb kerületekben, ahol amúgy is magasabb a gyilkosságok előfordulási aránya" - nyilatkozta Casey Crump, a Stanford Egyetem munkatársa. Emellett a mentális betegek baráti körében nagyobb eséllyel találunk más mentális betegeket is, akik kevésbé ügyelnek saját biztonságukra és mások testi épségére.

A tudósok szerint a mostani kutatáshoz hasonló vizsgálatok segíthetnek a mentális betegek egészségének és biztonságának érdekében hozott rendelkezések meghozatalában. A legfontosabb, hogy a pszichiátriai klinikák és a rendvédelmi szervek egymással együttműködve biztosítsák a mentális betegséggel élők személyes biztonságát és segítsék a konfliktuskezelési képességeik fejlődését - írják a tudósok. A lakhatósági körülmények javítása, valamint az anyagi biztonság, és a függőségi betegségek esetében a leszokást elősegítő kezelés biztosítása szintén segíthet csökkenteni az erőszakos bűncselekmények előfordulását."Világosan látszik, hogy az orvosoknak milyen sokféle potenciális veszélyt kell figyelembe venniük, amikor mentális betegeket kezelnek" - nyilatkozta Roger Webb, a Manchester Egyetem munkatársa. "Ezek az emberek lehetnek elkövetők és áldozatok, hiszen egyaránt lehetnek okozói és elszenvedői is a bűncselekményeknek. Emellett sokan vannak, akik öngyilkosságra vagy túladagolásra hajlamosak, illetve részegek esetében a túlzott agresszió és a balesetveszélyes viselkedés is felmerülhet problémaként."

Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolat mutatkozott a mentális betegségek és a gyilkosságok aránya között, a tudósoknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag