Fiataloknál nem hatnak az antidepresszánsok?

A tinédzsereknek megvannak a maguk lelki bajai, amelyeket olykor orvosnak kell kezelni. De a gyógyszerek, amelyeket adnak nekik, a legutóbbi kutatás szerint fabatkát sem érnek.

Hatástalan a súlyosan depressziós gyerekeknek és a tizenéveseknek felírt gyógyszerek többsége, néhány nem biztonságos, a hasznosságuk kutatási bizonyítékai pedig annyira silányak, hogy a tanulmány készítői szerint nem lehet tudni, van-e köztük olyan, amelyik működik és biztonságos is, írja az Index.hu az MTI-re hivatkozva.

A korábbi kutatásokat áttekintő, eddigi legátfogóbb tanulmány 14 antidepresszánst vizsgált meg. Úgy találták, egy van a szerek közül, amely hasznosnak tűnik. Az eredményeket a Lancet brit orvosi lap aktuális száma ismertette.

Nem használnak a gyógyszerek a depressziós fiataloknál

"Elkészítettük a gyógyszeres kezelések hierarchiáját, és egyetlen szert találtunk, amely a placebónál és más orvosságoknál hatásosabb" (ez triciklikus és tetraciklikus antidepresszívumoktól eltérő kémiai szerkezetű úgynevezett biciklikus antidepresszáns hatóanyag) – foglalta össze Andrea Cipriani, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője, aki azt is hangsúlyozta, amit számos hivatalos irányelv: a gyógyszerfelírás előtt meg kell próbálni a pszicho- és a viselkedési terápiát is.

Lehet, hogy a boldogságbogyók javítanak az ember hangulatán, de hatásukra komoly problémák merülhetnek fel a szex terén. Részletek!

Cipriani és kollégái 34 gyógyszerkutatást elemeztek, ezekben több mint ötezer alany vett részt. A 34-ből 22 tesztet finanszíroztak gyógyszergyárak. A vizsgált kutatási eredmények minősége annyira silány volt, hogy a tudósok szerint ezek elégtelenek a páciensek kezelésének módosításához.

A feltárt hibák ellenére a szerzők mégis azt tanácsolják az orvosoknak, hogy ne habozzanak gyógyszert felírni a beteg gyereknek vagy tizenévesnek, ha az valóban szükséges.

A súlyos depresszió a fejlett országokban a 6-12 éves gyerekek 2,8 százalékánál, a 13-18 évesek 5,6 százalékánál lép fel. A kezelőorvosok azért vonakodnak felírni antidepresszánst ifjú pácienseiknek, mert vannak szerek, amelyek árthatnak az agy fejlődésének. Forrás: Index.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)