Fejlődik az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet

Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) több éves előkészület után 2013. június 3-án jött létre a Nyírő Gyula Kórház területén. Most két fontos újítás miatt érdemes figyelni az intézetre.

Régi vágya teljesült a Nyírő Gyula Kórház-Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet dolgozóinak és - mondhatjuk - a betegeinek is. Már a kórház is évtizedek óta várt egy képalkotó készülékre, amely manapság már nélkülözhetetlen egy magas színvonalú ellátást nyújtó országos intézetben.

Talán kevesebben tudják, de a CT (CT azaz komputer-tomográfia egy speciális röntgen vizsgálat, ahol a vizsgált testrészről, a vizsgáló által meghatározott vastagságú haránt szeletek készülnek) nemcsak a belgyógyászati és a neurológiai eseteknél fontos diagnosztikai eszköz, hanem a pszichiátriai és addiktológiai betegeknél felmerülő differenciáldiagnosztikai kérdéseket is tisztázhatja. Azaz, ha a tünetek nem egyértelműek, a CT segíthet annak eldöntésében, hogy a páciens pontosan milyen betegségben szenved. A CT a pszichés tünetek hátterében meghúzódó szervi okot mutathatja ki, például agydaganatot vagy a szellemi leépüléssel járó agysorvadást.

Mindezidáig CT vizsgálatra utaztatni kellett a betegeket (mentővel és kísérővel), azonban most már e vizsgálatok helyben is elvégezhetővé váltak. A készülék elhelyezéséhez szükséges helyet a kórház biztosította, a kiépítést rekord sebességgel, alig egy hónap alatt az Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. végezte. A szükséges engedélyeket is sikerült időben megkapni, így már az első betegek vizsgálatán is rég túl van a berendezés, egy GE Lightspeed ultra, 8 szeletes CT.

A hazai képalkotó diagnosztikai ellátásban 22 éve aktívan tevékenykedő Euromedic Diagnosztika új CT laboratóriuma napi 12 órában tart nyitva, és heti négy napon át vesz részt a fővárosi CT ügyeleti rendszerben. A berendezés kardiológiai vizsgálatok kivételével valamennyi CT diagnosztikai vizsgálat végzésére alkalmas. Kétfecskendős injektor, digitális archiváló rendszer, és ez utóbbi segítségével teleradiológiai konzultációs lehetőség segíti a radiológus orvosok munkáját.

Öngyilkosság megelőző és kutató laboratórium is létrejött

A kutatólaboratóriumok közül a Neuropszichológiai és a Molekuláris biológiai laboratórium már egy éve működik Kéri Szabolcs professzor vezetése alatt, és ebben a hónapban kezdi meg működését Rihmer Zoltán professzor irányításával az Öngyilkosság megelőző és kutató laboratórium. Annak ellenére, hogy 1986 óta felére csökkent a befejezett öngyilkosságok száma hazánkban, még mindig dobogós helyezésünk van az Európai Unióban. Sokkal több ember hal meg öngyilkosság következtében, mint közlekedési balesetben. Az öngyilkosság hátterében számos ok állhat, de közülük kiemelkedően magas kockázatot jelent a kezeletlen depresszió és a társult alkoholfüggőség. A korábban elkövetett öngyilkossági kísérlet tízszeresére növeli a kockázatát annak, hogy az illető öngyilkosság következtében hal meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)