Élvezi a gyerek azt a könyvet, amit a mama is

Amikor a kicsik elérik az iskoláskort, már kaphatóak a nagyobb lélegzetvételű meseregényekre is. Az a fontos, hogy a szülő még ne vonuljon ki a gyerek olvasásából.
Az a legjobb, amikor úgy tud a szülő felolvasni gyerekének, hogy maga is élvezi. Akkor a szereplők megelevenednek, a lelkesedés egyik fél részéről sem hagy alább. A gyerek úgy fog rászokni az önálló olvasásra, hogy megtapasztalja élményszerűségét.
- Az elsősök már belenőttek a meseregény korszakba - mondja Kovács Eszter, a Pozsony Pagony gyerekkönyv- és játékbolt tulajdonosa. - Ezeket a szülőnek is jó felolvasnia, és a gyerek is szívesen hallgatja. Izgul a folytatás miatt, aztán eljön az idő, amikor már nem bírja kivárni, hogy felolvassák neki, hanem maga vág bele.
Amiket először vesz kézbe egyedül a kicsi, az főleg olyan, amit jól ismer még óvodás korából, a felolvasásokból. Ilyen például Marék Veronika Boribon sorozata, vagy a Kippkopp mesék. Bár már rég kinőtt belőle a kisiskolás, mégis bújja, mert sikerélményt okoz neki, hogy el tudja olvasni az ismert sorokat.
Vannak a direkt olvasni tanító sorozatok: az Olvasólétra vagy az Aranyfa. Ezek az angolszász módszert követve, sok képpel illusztrált történetekkel indítanak, és a vége felé már egyre több szöveg lesz bennük.
- Kettéválik az olvasás az általános iskola első éveiben - teszi hozzá Kovács Eszter. - Szívesen felolvastatnak maguknak olyat a gyerekek, ami még nehezen menne önállóan. Például a 2006-os év gyerekkönyvét, Berg Judit Ruminijét, vagy olyan klasszikusokat, amelyeket már a szüleik is olvastak: Astrid Lindgren Harisnyás Pippi történeteit vagy Erich Kästner gyerekregényeit.
A könyvesbolt tulajdonosa szerint a jól ismert klasszikusok, mint Lyman Frank Baum Óz, a nagy varázslója, vagy Carlo Collodi Pinokkió meséje már egyedül olvasva is a székhez tudja szegezni a gyerekeket. - Egyvalami nagyon fontos, a szülő nem maradhat ki végleg az olvasásból - hangsúlyozza Kovács Eszter. - Ha már nem ő olvas, akkor is segítenie kell a választásban. Ha nincs ötlete, felkereshet gyerekkönyvtárakat, ahol mindig készségesen segítenek.
Az iskolai kötelező olvasmányokkal kapcsolatban hozzáfűzte, hogy túl sok a depressziós, szomorú történet, szerencsétlen főhősökkel. El kell olvasni a Kincskereső kisködmönt Móra Ferenctől és A Pál utcai fiúkat Molnár Ferenctől, de szerinte a gyerekeket főleg humorral lehet megfogni. - Ott van Erich Kästner Két Lottija, az beleillik ebbe a kategóriába, néhány helyen fel is adják - teszi hozzá a Pozsony Pagony tulajdonosa. - Valamiért egyre nehezebben olvasnak a gyerekek, és az mindenképpen igaz, hogy ha otthon téma az olvasás, és azt látják, hogy a szülő is gyakorolja, akkor könnyebben vesznek a kicsik is a kezükbe könyvet. Nem a gyerekkönyvfelhozatallal van baj, hanem az olvasására szánt idővel.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +13 °C
Minimum:
-2, +5 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt az északkeleti tájakon tartósan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet, az ország más részein változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag