Előnyei is vannak a táplálkozási zavaroknak?

A táplálkozási zavarok kockázatának kitett gyermekek általánosan magasabb IQ-val és jobb munkamemóriával rendelkeznek, ugyanakkor rosszabb a figyelemszabályozásuk, mint társaiknak.

A University College London Gyermekegészségügyi Intézetének kutatói szerint a táplálkozási zavarok kockázatának kitett gyermekek általánosan magasabb IQ-val és jobb munkamemóriával rendelkeznek, ugyanakkor rosszabb a figyelemszabályozásuk, mint társaiknak.
A Psychological Medicine szaklapban publikált kutatás során azt vizsgálták, milyen jellemzők okozhatják azt, hogy egyes gyerekek idősebb korukban nagyobb valószínűséggel szenvednek ilyen rendellenességekben. Ez volt első széles körű kutatás, amely olyan 8-10 éves gyermekek részvételével készült, akikre a táplálkozási zavarok magas kockázata leselkedik, mert valamelyik családtagjuk anorexiában, bulimiában vagy mindkettőben szenved. A gyermekek a kutatás ideje alatt nem mutatták ilyen jellegű rendellenesség tüneteit.

A Children of the 90s egészségtanulmány adatainak felhasználásával a kutatók 6200 gyermek intelligenciáját és figyelmét vizsgálták nyolcéves korukban, valamint munkamemóriájukat és gátlásosságukat tízévesen (a gyerekek most 19-21 évesek). Az intelligenciát a Wechsler Intelligence Scale for Children általános kognitív működést vizsgáló teszt egyik változatának segítségével mérték. A gyerekek körülbelül 3,7 százalékát sorolták a magas kockázatú csoportba.Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiknek egy közeli rokona anorexiában szenvedett, átlagosan jobb munkamemóriával és magasabb IQ-val rendelkeztek. Ugyanerre a csoportra azonban csökkent figyelemszabályozás volt jellemző. Azok a gyerekek, akiknek valamelyik rokona bulimia nervosában szenvedett, rosszabb teljesítményt értek el a tárgyak összeszerelését igénylő feladatokban, vagyis vizuális-térbeli képességeik rosszabbak voltak, mint a kontrollcsoport tagjainak.

A szakértők hozzátették, további kutatásokra lesz szükség az eredmények alátámasztásához és következményeik értelmezéséhez.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, gyenge eső, záporeső kialakulhat, északkeleten ónos csapadékra is készülni kell.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag