Egyre több a drogos Magyarországon

Budapest, 2007. november 26. (MTI) - Tovább nőtt az ismertté vált kábítószer-használók száma tavaly Magyarországon, továbbra is a kannabisz a legnépszerűbb drog, de egyre nő a heroin és a kokainfogyasztás is - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2007-es jelentéséből, amelyet hétfőn mutattak be Budapesten.
2006-ban összesen több mint 15 ezer drogfogyasztót regisztráltak az adatszolgáltatásra kötelezett kezelőhelyek, ez öt százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
A kezelt kábítószer-használók számának növekedésében szerepet játszhat, hogy a rendszerváltás óta nem csökkent a drog mennyisége Magyarországon, a szerek egy része az elmúlt időszakban olcsóbbá is vált, másrészt a többi európai országban tapasztalt jelenségek is begyűrűznek Magyarországra - mondta Portörő Péter, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese a jelentés bemutatásakor az MTI-nek.
Közölte: az is szerepet játszhat, hogy a drogprevenció nem elég hatékony. 2003-ig folyamatosan nőtt a drogprobléma kezelésére fordított összeg, azóta azonban csökkentek ez a pénz, az elmúlt években megelőzésre 600-700 millió forintot költött az állam - tette hozzá.
Varga Orsolya, a Nemzeti Drog Fókuszpont koordinátora szerint sok oka van annak, hogy a prevenciós programok nem fedik le a teljes magyar népességet: egyik a pénzhiány, a másik a programok módszertanának hiányossága, valamint az, hogy nem értékelik a befejezett programokat.
A 2007-es nemzeti jelentés szerint tavaly is a kannabisz-származékok miatt kezeltek aránya volt a legmagasabb, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Tovább nőtt a kezelt kokainfogyasztók száma is, a korábbi évhez képest felével többen - összesen több mint kétszázan - használták a szert - olvasható a jelentésben.
Egyre több a heroinista is Magyarországon, annak ellenére, hogy az évezred első öt évében ez a szám folyamatosan csökkent. A heroinfogyasztás és a szer intravénás használata is 15 százalékkal nőtt. Kevesebb viszont az amfetamin-fogyasztó és a hallucinogén-használó a tanulmány szerint.
A magyar fiatalok legkedveltebb szere a kannabisz és sokan használják a gyógyszereket alkohollal. Az ifjúság körében azonban nem növekedik látványosan a droghasználat - mutat rá a jelentés.
Továbbra is kevés intravénás kábítószer-használó fertőzött HIV-vel, harminc százalékuk azonban hepatitis C-vel fertőzött.
Az elmúlt évekhez képest összességében kevesebben haltak meg a drog miatt, a halálos heroin- túladagolások száma azonban tovább növekedett, a meghalt kábítószeresek mintegy kilencven százaléka ennek a szernek az áldozata lett.
A jelentés rámutat arra, hogy az egészségügyi kezelési lánc továbbra is egyenetlen és hiányos, komoly problémát jelent a szakemberhiány, valamint a problémákkal küzdő gyermekek és serdülők megfelelő ellátása. A droghasználók véleménye szerint a két legnehezebben elérhető kezelési forma a drogrehabilitáció és az úgynevezett metadon-kezelés.
Magyarországon 2006-ban több mint 13 százalékkal csökkent az ismertté vált kábítószeres visszaélések száma a megelőző évhez képest.
A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja (EMCDDA) múlt csütörtökön ismertetett 2007-es jelentése is rámutat arra, hogy amíg a kokainhasználat emelkedik, a jelentés szerint hosszú idő után megállt a legnépszerűbb európai drog, a kannabisz használatának növekedése Európában, Magyarországon azonban egyre többen élnek a marihuánával - habár az értékelés rámutat arra, hogy az emelkedés csak kismértékű és az ország még így is a középmezőnybe tartozik.
Magyarországhoz hasonlóan egész Európában nőtt a becsült kokainhasználók száma, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószer-használat csökkent.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag