Egyre könnyebb a szkizofréniás betegek gyógyszeres kezelése

Nem könnyű egy szkizofréniással elfogadtatni, hogy gyógyszerre van szüksége. Ha mégis sikerül, akkor is sokan előbb-utóbb megszabadulnak a tablettáiktól, ahogy ezt Dr. Bánki M. Csaba, a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont tudományos igazgatója meséli.

- A szkizofréniások gyakran nem tartják magukat betegnek, nincs betegségbelátásuk. Ez azt jelenti, hogy nem is mennek orvoshoz a "tüneteikkel"?

- A már kialakult szkizofréniások tudata valóban eltorzul, elcsúszik a valóságérzékelésük, másként értékelik magukat, környezetüket, tiltakoznak, ha emiatt betegnek tartják őket. Kevesen élik meg betegségként, hogy különös hangokat hallanak. Nem érzik azt, hogy betegség, de azt érzik, hogy valami nem stimmel. Sokszor elmennek más tünetekkel a háziorvoshoz: álmatlanságra, szorongásra, fájdalomra, szexuális zavarokra panaszkodnak. Ilyenkor az orvos felelőssége, hogy kikérdezéskor, beszélgetés alatt gyanút fog-e.

Azonban olyan is előfordult már, hogy hozzám és a kollégáimhoz is úgy jött beteg, hogy olvasott róla az interneten, és kérte, vizsgáljuk meg, nem szkizofréniás-e.

Minden 105-108. embernél kialakulhat szkizofrénia, de csak 25-30 százalékuk kerül folyamatos kezelésbe. - És képes elfogadni, hogy az orvos azt mondja: ön beteg?

- Legalább egyharmaduknál el lehet fogadtatni, hogy szkizofrén, ők belátják a betegséget. Más kérdés, hogy ez feltétlenül kell-e a kezeléshez? Úgy gondolom, azt kell elérni, hogy elfogadja a segítséget, a gyógyszeres kezelést, hiszen ezzel gyorsan meg lehet, meg kell szüntetni a tüneteket. Minden más terápia csak ezután következhet.

A gyógyszer az idegrendszerünket felépítő idegsejtek egymással való kommunikációjába tud beavatkozni. Az idegsejtek felszínén receptorok vannak, ezek kémiai anyagokkal, hírmolekulákkal kommunikálnak. A gyógyszer molekulái odakötődnek, megváltoztatják az ingerületátvitelt, például serkentik vagy gátolják azt. 36 éven keresztül gyógyítottam, az a tapasztalatom, hogy a szkizofrének kétharmada rávehető a kezelés elfogadására - valameddig. Ez a valameddig nagyon fontos. Az elején, amikor még szorosabb a kapcsolat, még nyitott a segítségre a beteg. Az is fontos, hogy a környezetet, családot is be tudjuk vonni, és velük meg tudjuk értetni, hogy miként tudnak segíteni. Nem úgy, hogy otthon rendőrt játszanak, és beteszik a beteg szájába a gyógyszert, mert akkor esetleg megszökik. Nem is úgy, hogy úgy tesznek, mintha nem tudnának az egészről, hanem a kettő között. Ezzel a módszerrel el tudjuk érni, hogy a betegek 60-80 százaléka néhány hétig, hónapig szedje a gyógyszerét. Ez az arány 3 hónapon túl romlik, és fél év után már csak az egyharmada folytatja a terápiát.

- Miért hagyják abba a tabletták szedését?

- Senki nem szeret gyógyszert szedni, ha már muszáj, akkor minél ritkábban. Vizsgálatok igazolják, hogy a napi 2-3x szedendő gyógyszert sokkal hamarabb hagyják abba, mint azt, amit napi 1x kell szedni. Ez fontosabb tényező, mint hogy maga a gyógyszer hogyan hat!

Ezért óriási előrelépés, hogy egy csomó gyógyszert be lehet adni injekcióban két-három hetente. Olyan is van, amit havonta. Ennek rendkívül sok előnye van! Nem kell fejben tartani a gyógyszerszedési időpontokat, nem kell magánál tartania a tablettákat, nem látja senki, hogy gyógyszert szed. A másik, hogy ha injekcióban beszúrunk egy adagot, akkor mennyiségileg is kevesebb hatóanyagot kell adnunk, mert az rögtön a vérbe kerül.

Huszonvalahány éve volt egy felújítás, és akkor a bejárat előtti burkolatot is felbontották. Odahívták néhányunkat az építőmunkások, mert amikor fölásták az előteret, több volt benne a tabletta, mit a föld. A betegek már az ajtóban eldobták a gyógyszereiket! - mesélte a professzor.Amit beveszünk szájon át, annak egy részét lebontja a máj, egy része szerte a szervezetben haszontalan helyre kötődik. Az injekcióban beadott gyógyszer minden molekulája felhasználódik. A kevesebb gyógyszernek pedig kevesebb mellékhatása van. Ezért is könnyebb a beteget rávenni erre a kezelésre. Ráadásul az injekció beadása folyamatos kapcsolatot tesz lehetővé, mert be kell menni érte a gondozó intézménybe - így kontroll alatt van.

- Mennyire hatékony az injekciós kezelés?

- A betegek 30 százaléka tünetmentes lesz. 30 százaléknak kisebb tünetei megmaradnak, időnkét hallanak egy hangot, de tudják, hogy ez micsoda, időnként nem tud felkeli, de másnap jobban van. Ők életképesek, munkaképesek, családképesek, újabb 30 százaléknak megmaradnak a tünetei, de enyhülnek. 10 százalék sosem lesz igazán jól.

Régen azt mondtuk, hogy találkoztunk olyannal, aki meggyógyult, ma azt mondjuk: néha találkozunk olyannal, aki nem gyógyul meg. Főleg a fiatal férfiak közül.

Ma már a szkizofrénia injekciós kezeléssel jobban gyógyítható, mint például a koszorúér-beteg­ségek vagy a reuma.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció