Depressziós férfiak és gyerekek

Ha tipikus depressziós embert kell elképzelnünk, nagy valószínűséggel felnőtt nőre gondolunk. A depresszió azonban senkit sem kímél, bárkinél előfordulhat.

Gyerekeknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhetnek a depresszió tünetei. Csakhogy gyerekek esetében kevésbé gondolunk ilyesmire, a férfiak pedig sokkal kevésbé motiváltak abban, hogy felvállalják betegségüket, orvoshoz, szakemberhez forduljanak. Esetükben is fontos tudni, hogy milyen jegyekből állapítható meg a diagnózis.

A munkanélküliség, az egzisztenciális problémák, a bizonytalan jövő és az ezekből eredő bizonytalanság érzése egyre több embert dönt depressziós állapotba. Az ilyen emberek szenvednek, letörtek, alvási zavarokkal küszködnek, örömtelenek, olyannyira passzívak, hogy még segítséget sem tudnak kérni.

A fenti tünetektől eltérő, nehezen felismerhető depressziós csoportokba tartoznak a férfiak és gyermekek.

A gyermekeknél életkori sajátosságoktól függően a tünetek is változnak. Feltűnőek a magatartási gondok, melyek főleg agresszív viselkedésben nyilvánulnak meg. Ezekhez étvágy- és alvászavarok társulhatnak. Iskolás korban nemegyszer egyetlen tünet a kifejezett teljesítményomlás, a koncentrációs nehézség és a beilleszkedési zavar. Ilyen esetekben, főleg, ha hónapok múlva is fennállnak, érdemes szakemberhez fordulni.

A férfiaknál is nehéz felismerni a depressziós tüneteket, mert ezek főleg viselkedési zavarokban és alkoholizálásban nyilvánulnak meg.

A külvilág felé:

  • agresszívek
  • dühösek
  • türelmetlenek
  • lehangoltak

Egy idő után problémáik megoldatlansága gyermeki viselkedésbe torkollik, sokszor nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak a szorongási tünetek enyhítésére. Magukkal szemben elégedetlenek, az eltérő tünetek miatt szakemberhez nem fordulnak, segítséget nem kapnak, sőt irritáló viselkedésük miatt családtagjaik és barátaik elfordulnak tőlük. Egyedül maradhatnak, s ebben a helyzetben gyakran nyúlnak a pohár után.

Terápia szempontjából fontos, hogy felismerjük, a tünetek hátterében depresszió húzódhat meg. Fontos, hogy az illető környezetében legyen olyan ember, aki segíti a beteget abban, hogy eljusson a szakemberhez: pszichológushoz, pszichiáterhez. Enyhébb esetekben elegendő a pszichoterápia, életvezetési tanácsok adása. Súlyosabb esetekben viszont gyógyszeres terápiára is szükség van.

A gyógyszer normalizálja a betegnél a szerotoninszintet, ami összefüggésben áll a depresszióval, az agresszióval és az alkoholfogyasztásra való hajlammal. Ezek a tünetek ugyanis a férfidepresszió részei.

A férfiak - ellentétben a női depressziósoktól - a pszichoterápiát távolinak érzik, inkább a gyors problémamegoldást igénylik. A kognitív orientációjú terápiával nagyobb önismeretre tesznek szert, javul az együttműködésük, szégyenérzetük, és gyengeségeiket jobban el tudják fogadni. IX. évf./12.szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső