Depressziós férfiak

Bob Antonioni amerikai ügyvéd és szenátor közel egy évtizeden át küszködött depressziójával, és még csak nem is tudta, hogy beteg.

Munkájában kiválóan megállta a helyét, magánéletében azonban gyakran volt ingerült, órákon át töprengett az ügyeken, és felbosszantották az egészen apró dolgok is.

Amikor öccse, akire szintén jellemzők voltak a hangulati ingadozások, öngyilkos lett, Antonioni úgy döntött, segítséget kér. Éveken át járt pszichiáterhez, ám ezt titokban tartotta, szedett antidepresszánsokat, de a szomszéd városban váltotta ki a receptet. Depressziója súlyos teherként nyomta a vállát, és élete nagy titka is lett egyben. Nem volt képes elviselni, hogy beteg, számára ez nem fért bele a férfiról alkotott ideális képbe.

Amikor egy alkalommal sírógörcsben fetrengve találtak rá hivatali szobájában, eldöntötte, beszél a betegségéről a családjának és a barátainak. Pár hónappal később már a nyilvánosság előtt is felfedte titkos küzdelmét a depresszióval. Nem kifütyülték, mint gondolta, hanem megtapsolták, és szinte hősként üdvözölték.

Az amerikai kultúrában kialakult kép szerint egy férfi nem lehet beteg, pláne nem lehet mentális betegsége. A férfiak nem szoktak az érzéseikről beszélni, ehelyett alkoholba, drogokba, szerencsejátékba menekülnek, dühkitöréseik vannak, nemegyszer munkamániásokká válnak.

A rejtett járvány házasságokat, karriereket tesz tönkre, megtölti a börtöncellákat és a sürgősségi osztályokat, és dollármilliárdokba kerül a társadalomnak a kiesett termelés és az orvosi számlák fedezése.

A pszichiáterek szerint a hollywoodi filmhősök sugallta "erős, hallgatag" férfi inkább meghal, semmint szembenézzen azzal a ténnyel, hogy képtelen megküzdeni a betegségével. Csak az utóbbi időben enyhül valamelyest a helyzet. Milliók számára jelent reményt, hogy a betegséget - amely az állandó kedvtelenségtől a súlyos depresszión át a bipoláris betegségig különböző módokon és súlyossággal jelentkezik - egyre fejlettebb eszközökkel diagnosztizálják és kezeljék.

Maguk a szakemberek is hosszú időn át azt hitték, hogy a férfiak sokkal kisebb számban lesznek depressziósak, mint a nők. Ma már világos, hogy ez csak azért volt, mert a férfiak ügyesebben titkolják betegségüket. A nők hamarabb nyílnak meg, szívesebben beszélnek gondjaikról, míg a férfiak előbb verekszenek a kocsmában, üvöltöznek a feleségükkel vagy bocsátkoznak kalandokba.

Annak, hogy a mai pszichológusok és pszichiáterek is csak lassan értették meg, hogyan befolyásolják a férfiak érzései a cselekedeteiket, jórészt az az oka, hogy elődeik két évszázaddal korábban eldöntötték, az elmebetegségek fő kockázati tényezője, az, hogy valakinek méhe van. A depressziót sokáig kizárólag afféle női bajnak tartották.

A depresszió némely tünete annyira súlyos, mint például a játékszenvedély vagy az alkoholizmus, hogy gyakran fel sem ismerik, mi áll a háttérben. A depresszió összefügghet a szívbetegséggel, szívinfarktussal és a stroke-kal is, ezek is nagyobb számban sújtják a férfiakat, mint a nőket. Négyszer annyi férfi lesz öngyilkos, mint nő.

A gyakran túlterhelt családorvosok, akik általában nem is egészen világosan megfogalmazott panaszokkal szembesülnek, nem mindig képesek felmérni a beteg érzelmi állapotát. Segítségképpen a kutatók egy egyszerű tesztet dolgoztak ki a családorvosok számára: az elmúlt két hétben szembe kellett-e néznie az alábbi problémák valamelyikével? (a) érdektelenség, kedvtelenség, örömtelenség, (b) rosszkedv, tanácstalanság, depresszió? Ha a beteg igennel válaszol, további hét kérdést lehet feltenni, és a válaszoktól függően 0-27-ig pontozni a beteg állapotát. Ez a beteg számára is kézzelfoghatóvá teszi a gondot, olyasmi ez, mintha a vérnyomás- vagy vércukor-értékeivel szembesülne.

Sokáig azt hitték a tudósok, hogy a depresszió fő oka a szerotonin és a norepinefrin alacsony szintje az agyban. A legújabb kutatások azonban magukra az idegsejtekre összpontosítanak, kiderült ugyanis, hogy a genetikai hajlam mellett a hiperaktív stresszreakció roncsolja a sejteket. A depressziós agy nem szükségképpen keveset termel valamiből, épp ellenkezőleg, túlságosan is aktív.

Ez a fejlemény új kezelési módok kidolgozását tette lehetővé. Újabban nem annyira a neurotranszmittereket serkentik (Prozac, Zoloft), inkább a túlzott stresszt okozó kémiai anyagok termelődését gátolják. Sikerrel alkalmazzák az agy érzelmekért felelős központjának elektromos stimulálását is. Kísérletek folynak a gyorsan ható antidepresszánsok terén is, bizonyos szerekkel, például az állatgyógyászatban nyugtatóként alkalmazott ketaminnal már néhány óra alatt is enyhíteni lehet a súlyos depresszió tüneteit.

A depresszió leghatékonyabb kezelése a gyógyszeres és a pszichoterápia együttes alkalmazása. A társadalmi bélyeg is már lassan a múlté, ami megkönnyíti, hogy a fiatal férfiak nyíltan beszéljenek gondjaikról. Ma már nem divat az érzelmeit elhallgató erős férfi ideálja, sokkal inkább az önmagára fizikai, mentális és érzelmi szempontból egyaránt odafigyelő férfié.

Newsweek
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban kedden délelőtt eleinte változóan felhős lesz az ég és a nap is kisüt, majd egyre több felhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag