Depressziós férfiak

Bob Antonioni amerikai ügyvéd és szenátor közel egy évtizeden át küszködött depressziójával, és még csak nem is tudta, hogy beteg.

Munkájában kiválóan megállta a helyét, magánéletében azonban gyakran volt ingerült, órákon át töprengett az ügyeken, és felbosszantották az egészen apró dolgok is.

Amikor öccse, akire szintén jellemzők voltak a hangulati ingadozások, öngyilkos lett, Antonioni úgy döntött, segítséget kér. Éveken át járt pszichiáterhez, ám ezt titokban tartotta, szedett antidepresszánsokat, de a szomszéd városban váltotta ki a receptet. Depressziója súlyos teherként nyomta a vállát, és élete nagy titka is lett egyben. Nem volt képes elviselni, hogy beteg, számára ez nem fért bele a férfiról alkotott ideális képbe.

Amikor egy alkalommal sírógörcsben fetrengve találtak rá hivatali szobájában, eldöntötte, beszél a betegségéről a családjának és a barátainak. Pár hónappal később már a nyilvánosság előtt is felfedte titkos küzdelmét a depresszióval. Nem kifütyülték, mint gondolta, hanem megtapsolták, és szinte hősként üdvözölték.

Az amerikai kultúrában kialakult kép szerint egy férfi nem lehet beteg, pláne nem lehet mentális betegsége. A férfiak nem szoktak az érzéseikről beszélni, ehelyett alkoholba, drogokba, szerencsejátékba menekülnek, dühkitöréseik vannak, nemegyszer munkamániásokká válnak.

A rejtett járvány házasságokat, karriereket tesz tönkre, megtölti a börtöncellákat és a sürgősségi osztályokat, és dollármilliárdokba kerül a társadalomnak a kiesett termelés és az orvosi számlák fedezése.

A pszichiáterek szerint a hollywoodi filmhősök sugallta "erős, hallgatag" férfi inkább meghal, semmint szembenézzen azzal a ténnyel, hogy képtelen megküzdeni a betegségével. Csak az utóbbi időben enyhül valamelyest a helyzet. Milliók számára jelent reményt, hogy a betegséget - amely az állandó kedvtelenségtől a súlyos depresszión át a bipoláris betegségig különböző módokon és súlyossággal jelentkezik - egyre fejlettebb eszközökkel diagnosztizálják és kezeljék.

Maguk a szakemberek is hosszú időn át azt hitték, hogy a férfiak sokkal kisebb számban lesznek depressziósak, mint a nők. Ma már világos, hogy ez csak azért volt, mert a férfiak ügyesebben titkolják betegségüket. A nők hamarabb nyílnak meg, szívesebben beszélnek gondjaikról, míg a férfiak előbb verekszenek a kocsmában, üvöltöznek a feleségükkel vagy bocsátkoznak kalandokba.

Annak, hogy a mai pszichológusok és pszichiáterek is csak lassan értették meg, hogyan befolyásolják a férfiak érzései a cselekedeteiket, jórészt az az oka, hogy elődeik két évszázaddal korábban eldöntötték, az elmebetegségek fő kockázati tényezője, az, hogy valakinek méhe van. A depressziót sokáig kizárólag afféle női bajnak tartották.

A depresszió némely tünete annyira súlyos, mint például a játékszenvedély vagy az alkoholizmus, hogy gyakran fel sem ismerik, mi áll a háttérben. A depresszió összefügghet a szívbetegséggel, szívinfarktussal és a stroke-kal is, ezek is nagyobb számban sújtják a férfiakat, mint a nőket. Négyszer annyi férfi lesz öngyilkos, mint nő.

A gyakran túlterhelt családorvosok, akik általában nem is egészen világosan megfogalmazott panaszokkal szembesülnek, nem mindig képesek felmérni a beteg érzelmi állapotát. Segítségképpen a kutatók egy egyszerű tesztet dolgoztak ki a családorvosok számára: az elmúlt két hétben szembe kellett-e néznie az alábbi problémák valamelyikével? (a) érdektelenség, kedvtelenség, örömtelenség, (b) rosszkedv, tanácstalanság, depresszió? Ha a beteg igennel válaszol, további hét kérdést lehet feltenni, és a válaszoktól függően 0-27-ig pontozni a beteg állapotát. Ez a beteg számára is kézzelfoghatóvá teszi a gondot, olyasmi ez, mintha a vérnyomás- vagy vércukor-értékeivel szembesülne.

Sokáig azt hitték a tudósok, hogy a depresszió fő oka a szerotonin és a norepinefrin alacsony szintje az agyban. A legújabb kutatások azonban magukra az idegsejtekre összpontosítanak, kiderült ugyanis, hogy a genetikai hajlam mellett a hiperaktív stresszreakció roncsolja a sejteket. A depressziós agy nem szükségképpen keveset termel valamiből, épp ellenkezőleg, túlságosan is aktív.

Ez a fejlemény új kezelési módok kidolgozását tette lehetővé. Újabban nem annyira a neurotranszmittereket serkentik (Prozac, Zoloft), inkább a túlzott stresszt okozó kémiai anyagok termelődését gátolják. Sikerrel alkalmazzák az agy érzelmekért felelős központjának elektromos stimulálását is. Kísérletek folynak a gyorsan ható antidepresszánsok terén is, bizonyos szerekkel, például az állatgyógyászatban nyugtatóként alkalmazott ketaminnal már néhány óra alatt is enyhíteni lehet a súlyos depresszió tüneteit.

A depresszió leghatékonyabb kezelése a gyógyszeres és a pszichoterápia együttes alkalmazása. A társadalmi bélyeg is már lassan a múlté, ami megkönnyíti, hogy a fiatal férfiak nyíltan beszéljenek gondjaikról. Ma már nem divat az érzelmeit elhallgató erős férfi ideálja, sokkal inkább az önmagára fizikai, mentális és érzelmi szempontból egyaránt odafigyelő férfié.

Newsweek

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, gyenge eső, záporeső kialakulhat, északkeleten ónos csapadékra is készülni kell.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag