Dackorszak

Ha az 1-2 éves gyermek kedvenc szava a "nem", alapvető viselkedési formája pedig a makacs ellenállás, szembeszegülés, nem kell megijedni. Egy új kutatás szerint a dac ebben a korban nemcsak normális, hanem az egészséges szülő-gyerek viszony jele is.
Amerikai kutatók játék közben figyelték meg az anyákat és bölcsődés korú gyermekeiket, és megállapították, hogy éppen a szülői feladatoknak a legjobban megfelelő anyák gyerekei viselkedtek a legakaratosabban.
Dr. Theodore Dix, a kutatás vezetője szerint ilyenkor a gyerek ellenállása, szembeszegülése vagy makacssága nagyon is normális, és nem a helyetlen szülői bánásmód eredménye.
A vizsgált 119 kisgyerek (életkoruk 14-27 hónap volt) édesanyját megkérték, tiltsa meg a kicsinek, hogy elvegyen bizonyos, neki tetsző játékokat, vagy rakassa a helyükre őket. A videofelvételek alapján a kutatók három csoportba osztották a gyerekek viselkedését, ami lehetett makacs, közömbös vagy készséggel együttműködő.
Az anyák játék alatti viselkedését szintén megfigyelték, és az esetleges depressziójukra vonatkozó kérdőíveket is ki kellett tölteniük.
A vizsgálat értékelésekor kiderült, hogy a legpozitívabb szülői viselkedést tanúsító és a depresszió jeleit nem mutató anyák gyermekei voltak a legakaratosabbak, és a legkevésbé közömbösek az anyai kérés iránt.
Ezzel szemben a depresszió tüneteit mutató anyák gyermekei gyakran nem vettek tudomást anyjuk kéréséről, vagy nem álltak ellent, és készséggel teljesítették a kérést.
A depressziós anyák kisgyermekei valószínűleg nem bíznak meg eléggé anyjuk reakcióiban, ezért lassan megtanulják, hogy passzívan viszonyuljanak a kéréseikhez. Az is kiderült, hogy a depressziós anyák néha szigorúbban büntetik a gyerekeiket, ezért aztán a kicsik közönnyel vagy engedelmességgel akarják elkerülni a büntetést.
Ez megfordítva is igaz: a kisgyermek aktív ellenállása egészséges önbizalomról tanúskodik. A kicsik ilyenkor kezdik feszegetni lehetőségeik korlátait, és ez nagyon jó dolog. Kialakul a személyiségük, megjelennek saját vágyaik és ötleteik.
WebMD

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag