Csokoládé és fény a léleknek

Csokoládéval, mozgással és fénnyel a depresszió ellen - hangzik a jelszó Berlinben.
Forradalom a pszichiátriában, avagy csak forradalminak tűnő újítások - a német újságok véleménye megoszlott szerdán annak kapcsán, hogy Berlin egyik legtekintélyesebb pszichiátriai intézetében új módszerekkel kísérleteznek.
Az új módszer lényege: csokoládé a léleknek. De természetesen emellett még sok minden más, mindenekelőtt az étkezés és a mozgás területén. Csokoládéval, mozgással és fénnyel a depresszió ellen - hangzik a jelszó, amelynek szellemében a charlottenburgi intézet orvosai, illetve ápolói a betegek gyógyítása érdekében cselekszenek.
A folyosókón minden emeleten egyfajta "terülj asztalkám". Rajta tejcsokoládé, marcipán, szőlő, alma, narancs, uborka, sárgarépa, kenyér, s néhány más hasonló ínyenség. Mindez része a terápiának. Az intézetben ezt "élvezeti tréningnek" nevezik, utalva arra: a depressziós - vagy a munkában "kiégett" - betegeknél a lélek is olykor annyira szomorúvá és sivárrá válik, hogy újból életre kell kelteni, aktivizálni, s a pozitív élményeket kell ismét felébreszteni.
Mindez az első pillanatban sajátos wellness-programnak tűnhet, valójában azonban forradalmi újítás, legalábbis az intézet szakemberei szerint. Akik arra emlékeztetnek, hogy a depresszió elleni hagyományos kezelési módszerek eddig elsősorban a fejet "vették célba", s a gyomrot szinte teljességgel elhanyagolták. Ez volt a freudi módszer lényege is, de az elmúlt évek terápiájának középpontjában is elsősorban a gondolkodás mechanizmusa állt.
Ez azonban a charlottenburgi klinika meggyőződése szerint felettébb egyoldalú megközelítés. Ezért új kezdeményezésekre van szükség, s ezek közé tartozik a csokoládé, a sport és a fény. S a fényterápia ugyanúgy hozzátartozik a kezelési módszerekhez, különösen a téli időszakban a "szezonális" depresszió leküzdése érdekében. Minél inkább közeledik a tél, annál inkább rosszabbodik a betegségre hajlamosak hangulata, s ez is magyarázza, hogy a téli hónapokban az intézetben is jelentősen nő a betegek száma.
A csokoládé- és fényterápia mellett hasonlóan hatékony a mozgás is. Ezért az intézet fittness-termet rendezett be, szobabiciklikkel és egyéb sporteszközökkel. A betegek még röplabdázhatnak is, s a mozgást szakértő ápolók irányítják.
Azt ugyanakkor az orvosok is elismerik, hogy mindez nem helyettesítheti a megfelelő gyógyszereket. Aokak számára azonban ezek a módszerek már önmagukban óriási segítséget jelentenek és gyorsítják a gyógyulást - teszik hozzá, s esküsznek az "élvezeti tréningre".
Az első reagálások kedvezőek voltak, noha több intézetben vallják, hogy általános bevezetéséhez több pénzre lenne szükség. De Charlottenburgra mostantól nagyon odafigyelnek.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag