Beteg, zseni vagy hidegvérű gyilkos az amerikai mészáros?

A newtowni iskolai vérengzés elkövetője feltehetően Asperger-szindrómás volt. A betegséget nehéz felismerni, jellemzője az empátia hiánya, a bezárkózottság, ami gyakran magas intelligenciával párosul. Az agresszió nem velejárója viszont.

Az egész világot megdöbbentette az amerikai iskolai mészárlás híre. A connecticuti Newtown általános iskolájában a 20 éves Adam Lanza 27 embert lőtt le, köztük 20 kisgyereket. A legfrissebb hírek szerint az elkövető - aki magával is végzett a vérengzéskor - ismerősei szerint rendkívül zárkózott, de okos volt, az erőszakosság korábban nem volt jellemző rá.

Az autizmus egy formája

Sajtóhírek szerint Adam Lanza Asperger-szindrómában szenvedett. Ez egy fejlődési zavar, amely lényegét tekintve az autizmus egy enyhe formája. Különbség azonban, hogy kisgyerekkorban - az autizmussal ellentétben - nincs késés a szociális interakciókban, a nyelvi képességekben, sőt az Asperger-szindrómásoknak gyakran az átlagosnál magasabb az intelligenciája. Ezen jellemzők miatt a kórt nehéz felismerni, egyes becslések szerint az esetek 30-50 százalékában nem is diagnosztizálják.

Ezt ráadásul az is megnehezíti, hogy nincs általánosan elfogadott diagnosztikai kritériumrendszere. Pontos okai és előfordulási gyakorisága sem ismert, elsősorban a diagnosztizálási rendszerek változatossága miatt. Az Asperger-szindróma kezelése arra irányul, hogy a gyerek szociális és kommunikációs képességei a korának megfelelően fejlődjenek. A fejlesztést testre szabottan végzik. Az Asperger-szindróma ideális kezelése sikeresen egyezteti össze az egyes tünetekkel foglalkozó terápiákat. Míg a legtöbb szakember szerint a kezelést mielőbb el kell kezdeni.

Nem szeretik a társas tevékenységeket

Az Asperger-szindrómára jellemző a szociális interakciók minőségbeli hiányossága: a testbeszéd zavart, például kerüli a szemkontaktust, vagy helytelenül alkalmazza a társas interakciókat szabályozó gesztusokat. Ezenkívül kapcsolatteremtő képessége korához képest fejletlen, így nem szereti a társas tevékenységeket és az érzelmi kapcsolatokból is igyekszik kivonni magát.

Viselkedési mintája korlátozott, behatárolt és ismétlődő. Gyakran belefeledkezik egy vagy több sztereotipikus és korlátozott érdeklődési területbe, mely nagymértékben eltér a normálistól, vagy ragaszkodik speciális rutinokhoz, rituálékhoz. A szindrómára nem jellemző ugyanakkor az autizmusnál tipikus megkésett beszédfejlődés, így rendszerint semmi látható jele nincs a klinikai kognitív fejlődés késedelmének.

Az empátia teljes hiánya

Az empátia hiánya az Asperger-szindróma egyik legjellemzőbb vonása: még a kapcsolatteremtés alapjaival sincsenek tisztában, nehezen barátkoznak, nem, vagy nem megfelelően alkalmaznak arckifejezéseket, gesztusokat. Ennek ellenére nem vonulnak vissza teljesen az emberi kapcsolatoktól, ám viselkedése alapján gyakran úgy tűnik, mintha az Asperger-szindrómás egyén nem lenne tekintettel másokra, figyelmen kívül hagyná mások érzéseit.A tesztek szerint az Asperger-szindrómás gyerekek elméletben értik mások érzelmi reakcióit, és a szociális normákat, az életben azonban nehézségeik vannak az alkalmazásukkal. Az Asperger-szindrómás emberek megfigyelik, elemzik, és merev szabályokba foglalják ezeket a normákat, és közvetlenül alkalmazzák őket, ezáltal merevnek vagy szociálisan naivnak tűnnek.

Nem predesztináltak az erőszakos cselekedetre

Az adatok nem támasztják alá azt a hipotézist, hogy az Asperger-szindrómások predesztináltak lennének az erőszakos cselekedetekre vagy a bűncselekményekre, a beleérző-képesség hiánya és az agresszivitás miatt. Más adatok azt sugallják, hogy az Asperger-szindrómás gyerekek inkább áldozatok, mint elkövetők.

A rendellenességet dr. Hans Asperger (1906-1980) osztrák pszichiáter és gyermekorvos írta le először 1944-ben. Kutatásai szerint a betegség kialakulásának genetikai okai vannak. 1981-ben róla nevezték el a betegséget.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég a Dunántúlon havazás, másutt havas eső, főleg keleten eső is várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag