"Beszélni kell az elmondhatatlanról"

Sz. I. M. 

A terrorcselekmények a túlélőkben okoznak mentális problémákat, a tartósan diktatúrában élők pedig még leszármazottaikba is továbbörökítik a stresszt, a traumát - erről is szó esett egy május végi budapesti konferencián. Ráadásul a tartós munkanélküliség is beindíthat olyan mentális folyamatokat, amelyek végeredménye erőszak lehet.

Hogyan lehet elmondani az elmondhatatlant, hogyan lehet feldolgozni azt a traumát, amelyet a tavalyi francia nemzeti ünnepen, Nizzában elkövetett kamionos terrortámadás túlélői átéltek? Erről tartott előadást Claire Ruiz, aki a dél-franciaországi Pierrefeu-du-Var pszichiátriai kórházában dolgozik. Ruiz azon a május végi konferencián (Dívány a Dunán) vett részt Budapesten, amelyen külföldi és hazai pszichiáterek, pszichológusok és pszichoterapeuták vitatták meg többek között a traumatizált páciensek kezelési lehetőségeit.   

Ahogy előadása után Ruiz lapunknak elmondta, nem önmagukban a szavak segítenek (jóllehet a szavakról sokat beszélt az előadó), hanem hogy a szavak által kapcsolatba kerül az áldozat a valósággal, illetve környezetével, barátaival, családtagjaival, vagy esetleg pszichoterapeutájával. A trauma, a terrortámadás ugyanis gyakorlatilag kiszakítja "normál" életéből az áldozatot, megszakítja társadalmi kapcsolatait, megingatja identitását. "Az alany eltűnik a traumában, úgy érzi, nem is ember már, felmorzsolja őt a trauma" - foglalta össze a francia specialista.

A traumatizált páciens csak szépen, fokozatosan vezethető vissza identitásához
A traumatizált páciens csak szépen, fokozatosan vezethető vissza identitásához

A pszichoterápia lényege ilyenkor, hogy ha az áldozat mégiscsak beszélni tud az "elmondhatatlanról", akkor újra kapcsolatba lép a múlttal, azzal, ami volt (és a jövővel, ami lesz). A múlt azért fontos, mert meg kell találnia újra, ami az identitását jelentette, és ezáltal a jelenhez is jobban kapcsolódik, sőt lassanként a jövőjére is gondolhat.

Így lépésről lépésre jut vissza önmaga identitásához, újra megteremti, amit a trauma elvett - folytatta. A szavak szimbolikus ereje sokat számít ilyenkor: a metaforák segítenek elsőként - a pusztulás, a megsemmisülés leírására. A metafora segít a "ki nem mondható kimondásában". A hasonlatok is segítenek - egy későbbi fázisban -, ekkor már egyre többet beszél a páciens. És persze a trauma elmondása igényel valakit, akinek el lehet mondani - hívta fel a pszichoterapeuták fontosságára is a figyelmet a szakember.

Transzgenerációs traumák

Transzgenerációs traumákról beszélt a konferencián Harangozó Judit, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátriai Centrumának főorvosa. Harangozó kezelt olyan személyt, akinek a családja, pontosabban felmenőinek két különböző ága két teljesen különböző totalitárius diktatúrából származott. A felmenők - ezt Harangozó előadásában statisztikákkal és tudományos kutatások eredményeivel is alátámasztotta - leszármazottaikba képesek átörökíteni a stresszt, a traumát. Akár három generáción keresztül is érvényesülhetnek ezek a negatív hatások.

"Meg kell nyitni az elmegyógyintézeteket"

Részben a társadalom generálja a mentális problémákat, ezért a megoldásról is a közösségnek kell gondoskodnia. A pszichiátriai kezelésre szorulókat lehetőleg a családjuk, barátaik közé (vissza)integrálva, kisebb közösségekbe illeszkedve kell ellátni - hangzott el a szóban forgó konferencia egy korábbi előadásában. A részletekért kattintson!

A konkrét esetben és más pácienseknél is Harangozó nem egyszerűen a beszéltetést tartja célravezető módszernek a trauma feldolgozására, hanem az általa kifejlesztett módszer alapján érzelmek átélését próbálta elérni. Ha sikerül a páciensben érzelmeket kelteni, ha sikerül a trauma által okozott közömbös állapotból kimozdítani, ha sír, ha nevet, vagy akár csak káromkodik - nos, ezek már egy-egy lépést jelentenek a feldolgozás felé. Természetesen a beszélgetés ilyenkor sem mellőzhető, és az érzelmek átélése sem azt jelenti, hogy állandóan sírni vagy káromkodnia kell valakinek, de az egyszeri vagy néhányszori átélés segíthet a trauma feldolgozásában.


A főorvos ennek élettani hátterét is elmagyarázta: trauma esetén az agyban a fejlettebb központ, a hippokampusz működése gátolt, és szerepét egy alacsonyabb szintű szabályozórendszer veszi át (az amigdala irányításával, ami főleg az állatvilágban megszokott jelenség). A stressz, a sokk miatt az érintett személy háromféle leegyszerűsített viselkedést mutat: harc, menekülés vagy megmerevedés. A pszichiáter feladata, hogy újra "bekapcsolja" a hippokampusz általi vezérlést az agyban, és az amigdala helyett a fejlettebb agyi központ szerepét erősítse. Erre fejlesztette ki Harangozó az érzelmek felébresztésén és átélésén alapuló pszichoterápiás módszerét.

A családon belüli erőszakról beszélt a tunéziai szakértő, Imed Regaieg. Tunéziában nagy a munkanélküliség, körülbelül egymillió ember került a munka világán kívülre. Regaieg azt elemezte, hogy a szociális problémák miként vezetnek az erőszak gyakoribbá válásához, és ezáltal traumákhoz. (Hangsúlyozzuk: Regaieg nem a terrorizmus okairól beszélt, de az általa felrajzolt folyamat elgondolkodtató a bevezetőben említett traumák keltése miatt is.) A tunéziai szakértő szerint a munkanélkülivé váló ember sokszor az önbecsülését is elveszti, és egyesek közülük az önmagukkal szembeni gyűlöletet mások elleni gyűlöletté transzformálják. A következő lépésben megjelenhet már az erőszak is, amely aztán az erőszakos személy áldozataiban kelt traumát.

Üdvözletem! Tavaly nyáron elhunyt nagymamám borzasztó körülmények közt, és a pszichiáternél kötöttem ki reggeli hányingerrel, mikor felkeltem, mindenen forogtak gondolataim, és "semmi nem érdekel" érzésem volt. Ő Rexetint és 0,25 mg Frontint írt fel reggelente. Azt mondta, évekig kell szednem. Én év elején úgy döntöttem, abbahagynám, mert jól éreztem magam, ő azt mondta csak a gyógyszertől, még szednem kell kb. 2 évig. Átmentem másik pszichiáterhez, ő elmondta hogyan tegyem le a Rexetint először, szépen csökkentve adagot, fél, negyed, stb... 1 hónapja nem is szedem, és elkezdtem a Frontint letenni, 3/4 szemet szedve reggelente. De most megint gondok adódtak, és nem tudom ezért vagyok-e rosszul, hogy hiányzik a Frontin, vagy most kezd hiányozni a Rexetin? Reggelente megint hányinger, kattogó aggyal kelek fel, hogy minden hülyeségen jár az agyam, nem érdekel semmi... Szedjem újra Rexetint? nem szeretném. Vagy a Frontint növeljem vissza egész szemre? Vagy valami gyógyteát igyak, Valeriánát szedjek? Mit tegyek? Köszönöm választ!

Kedves Kérdező! Legjobb, ha megbeszéli a kezelőorvosával, akinél utoljára járt. Addig érdemes a Frontint visszaemelni egy szemre, ha az nem elég, akkor a Rexetint negyed szemre. Volt-e a gyógyszercsökkentésen kívül más külső stresszforr...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag