Az osztrákok háromnegyede beteg, de jól van

Az ország lakosainak jól érzi magát, szinte ugyanilyen arányban küszködnek krónikus betegséggel.
Meglepő eredményt hozott az osztrák statisztikai hivatal (Statistik Austria) felmérése: miközben az alpesi ország lakosainak a háromnegyede "nagyon jól" vagy "jól" érzi magát, szinte ugyanilyen arányban küszködnek valamiféle elhúzódó, krónikus betegséggel.
Az egészségügyi minisztérium megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás során 15 000 embert kérdeztek meg. A szerdai lapokban ismertetett felmérés kimutatása szerint a 8,3 milliós ország lakosainak a háromnegyede általában véve egészségesnek mondja magát, a konkrét betegségfajtákra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból azonban már egészen más derül ki: minden tíz nő közül hétnek van valamilyen komoly - esetleg több - egészségügyi problémája, míg a férfiaknál az arány hatvan százalékos. (A statisztikai hivatal vezetője az eltérést azzal magyarázta, hogy a nők jobban le vannak terhelve, naponta 10,5 órát töltenek munkával - másféllel többet, mint a férfiak.)
Az eredmények alapján a teljes lakosságra kivetített "kórkép" szerint 2,3 millióan küszködnek hát- vagy gerincfájdalmakkal, 1,3 millió embernek magas a vérnyomása, az allergiások száma is meghaladja az egymilliót. Ízületi bántalmak, migrén, visszatérő fejfájások ugyancsak egymillió osztrák életét keserítik meg.
Depresszióban és pánikbetegségben hozzávetőleg félmillióan szenvednek, és csak valamivel kevesebb a cukorbetegek száma. A rákbetegek száma háromszázezerre tehető.
A nők 13, a férfiak 12 százaléka túlsúlyos (arányuk négy százalékkal emelkedett 1999 óta). Az okok: helytelen táplálkozás, kevés mozgás. A nők kevesebb mint egynegyede űz valamilyen sportot szabadidejében - heti három alkalommal -, a férfiaknak durván az egyharmada. A férfiak átlag tizenegy alkalommal fogyasztanak szeszes italt egy hónapban, a nők nyolcszor. Az előbbiek egynegyede, az utóbbiak fele egyaránt nem iszik alkoholt.
Minden erőfeszítés és felvilágosító kampány ellenére a dohányosok aránya a lakosságon belül szinte alig változott az utóbbi tíz évben. A dohányzók száma 1,6 millióra tehető: a férfiak 27,5, a nők 19,4 százaléka gyújt rá nap mint nap. Egyetlen területen tapasztalható kitapintható módosulás, de az meg rossz irányú: jelentősen megugrott azoknak a fiatal lányoknak a száma, akik rászoktak a cigarettára.
Andrea Kdolsky egészségügyi miniszter úgy értékelte a statisztikai adatokból kirajzolódó, látszólag sötét képet, hogy az érzékletesen jelzi a tipikusan civilizációs betegségek elszaporodásának az irányzatát.
Ami viszont továbbra is kedvező, az az osztrákok irigylésre méltóan magas várható élettartama: a sok nyavalya ellenére a nők esetében ez jelenleg 82,7 év (3,7 évvel több 1991-hez viszonyítva), a férfiaknál pedig 77,1 (a növekedés 4,8 év).
2007-08-22 11:57
Forrás: MTI
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag