Az önkontroll-készletünk hamar kimerül

Azt mondják, hogy a kábítószerfogyasztás, a bűnözés, az elhízás mind egy tőröl fakad: nem tud uralkodni magán az ember, enged a kísértésnek. Miért is nem bír uralkodni az ösztönös késztetésein?
A válasz:
Korlátozott az önkontroll-kapacitása az embernek. És minden egyes esemény, amely önfegyelmet kíván meg tőlünk, ebből a kapacitásból merít, és - természetesen - csökkenti azt.
Ezért aztán, ha valaki diétázik, illetve fogyókúrázik, elég hamar kifogy az önuralom készletéből. És nem képes ugyanolyan önfegyelmet tanusítani más téren: például a tanulásban.
Vagyis amikor éppen kimerítettük az önkontroll-tartalékainkat, akkor kevéssé tudjuk a viselkedésünket ellenőrizni.
Ilyenkor kezd el a fogyókúrázó csokoládét enni, a vizsgára készülő tévét nézni.
A Toronto Egyetem kutatói beszámolnak a Psychological Science (Pszichológiatudomány) című folyóirat novemberben megjelenő számában a témára vonatkozó kísérleteikről.
A kísérlet résztvevőit egy, az érzelmeket erősen felkavaró film megnézése előtt arra kérték, hogy fojtsák el az érzelmeiket: ne sírjanak, ne érzékenyüljenek el. Azt, hogy ez mennyire sikerült nekik, egy skálán 1 - 9 értékkel jelölték.
Majd ezt követően olyan feladatot kaptak, hogy a képernyőn egy bizonyos színnel, mondjuk pirossal kiírt szín (mondjuk zöld) megjelenésekor ne azt mondják hangosan, ami olvasnak, vagyis ne zöldet mondjanak, hanem azt a színt, amivel az olvasott szöveg meg van jelenítve, tehát mondjanak pirosat, bár zöldet olvasnak... Ez a feladat nagy önkontrollt kíván meg.
Úgy találták, hogy azok a személyek, akik elfojtották előzőleg az érzelmeiket, rosszabbul teljesítették a feladatokat. Ami arra utal, hogy kimerítették az önkontroll-tartalékaikat.
Elektro-enkefalográffal végzett vizsgálat megerősítette a feltevéseiket. Amikor egy embert eltérítenek a szándékától (ez esetben: a szót akarja felolvasni, nem pedig a színt megmondani, amivel a szöveg írva van), megnövekszik az agyi aktivitás a homloki lebenyben. Ez az agyterület hivatott arra, hogy figyelmeztessen: letértünk a helyes útról.
Azoknál a személyeknél, akik erősen uralkodtak az érzelmeiken a filmvetítés alatt, gyengébb agyi aktivitást észleltek a kutatók a feladatmegoldásoknál.
Vagyis az előző igénybevétel csökkentette a következő feladatnál az önkontroll hatékonyságát. (Psychological Science)
fuggetlen.hu
(2007.10.12. 11:07)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag