Az antidepresszánsok elfedhetik a bipoláris zavart

Minden tizedik brit betegnek diagnosztizálatlan bipoláris zavara van azok közül, akik antidepresszánsokat írattak fel maguknak depresszió vagy szorongás ellen - állítják a University of Leeds kutatói.

A British Journal of General Practice szaklapban megjelent kutatásból kiderül: a bipoláris zavar gyakran együtt jelentkezik a depresszióval és emiatt nem mindig diagnosztizálható egyértelműen. Sok páciens, aki a lehangolt fázis mellett megtapasztalta már a feldobott, úgynevezett mániás állapotot – amit a beteg energiától kirobbanó, aktív időszakként él át – nem tartják ezt tünetcsoportot jelentőségteljesnek, ezért nem is beszélnek orvosuknak erről.

Emiatt azonban a kezelés, amit kapnak, nem pontos, hiszen az antidepresszánsokat hangulatstabilizálók nélkül szedik, sokkal nagyobb lehet az esélye, hogy hangulatuk és állapotuk instabillá válik.

A bipoláris zavar több, mint amit szinte mindenki átél: nem egyszerűen a jókedv és lehangoltság, az unottság és a tettvágy váltakozásáról van szó, hanem igazi érzelmi hullámvasútról. Kattintson! A tanulmány szerint azon 16-40 éves páciensek közül, akik antidepresszánst kaptak depressziójukra vagy szorongásukra, minden tizediknek azonosítatlan bipoláris zavarai vannak. Ez főként a fiatalabbakra igaz, illetve azokra, akik súlyosabb depressziós időszakokról számoltak be.

A tanulmány külön felhívja az orvosok figyelmét arra, hogy olvassák át az ilyen páciensek kórlapját, főként a fiatalabbakét, ugyanis apróbb bizonyítékok találhatóak bennük a bipoláris zavarokra.

Az antidepresszánsok elfedhetik a bipoláris zavart

A kutatást vezető Dr. Tom Hughes elmondta: a bipoláris zavar súlyos probléma, ugyanis nemcsak el tudja lehetetleníteni az ember életét, hanem az öngyilkosság veszélye is nagy. Ezen zavar felett depressziós betegek esetében könnyen át lehet siklani – a betegségek túl-, illetve aluldiagnosztizálása pedig súlyos problémákat hozhat, így minden orvosnak érdekében áll a lehető legpontosabb kórképet adnia.

Forrás: Science Daily

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)