Autisták találkozója

London, 2007. augusztus 22. (MTI) - Az angliai Radstockban immár harmadik alkalommal jöttek össze találkozóra augusztusban angol és amerikai autisták.
Az utóbbi években mindkét országban több autista szervezet jött létre. Céljuk, hogy elfogadtassák magukat "normális" embereknek, akik nem alacsonyabb rendűek, nem betegek, és nem tekinthetők fogyatékosnak sem.
"Az autistát egy másik emberi variánsnak tartom. Ezzel együtt igaz, hogy mások különbözőnek tekinthetnek bennünket, másképp viselkedünk és ebben lehet diszkriminációs kockázat. Például egy állásinterjúnál lehetnek nagyszerű referenciáink, de ha nem tudunk a kérdező szemébe nézni, valószínűleg nem mi kapjuk meg az állást" - mondta el a találkozó egyik résztvevője a Corriere della Sera című olasz napilapnak.
Egy másik azt sérelmezte, hogy már-már gyilkosságokat is az autizmus számlájára írnak, mint ahogyan ez megtörtént a virginiai egyetemen történt vérfürdő után.
"Mi is olyanok vagyunk, mint mások. Vannak közöttünk jók és rosszak, ugyanazok az erkölcsi normáink és a büntetéstől való félelmeink" - tette hozzá.
Az angliai AFF-nek (Autist Freedom Front) 20 ezer tagja van. A szervezet nem akar hallani gyógyszerekről, preventív programokról, bizonyos zavaraikkal kapcsolatos genetikai kutatásokról, és főleg nem a születés előtti diagnózisokról, a genetikai szelekcióról. Csak a megismerést és a párbeszédet tartja a járható útnak.
A nemzetközi Autism Network és az AFF az internet által biztosított "szabad levegőt" használja ki, ahol lehet dialógust folytatni közvetlen érintkezés nélkül. A Front a hálón pólókat is kínál a következő feliratokkal: "Ember vagyok, nem rejtély", "Az, hogy nem sikerül beszélnem, nem jelenti azt, hogy nincs mondanivalóm".
Radstockban nem fogadtak külső szakembert. Autisták csinálták az összejövetelt autistákért. Garantálták a csendet annak, aki csendet akart, senki sem volt köteles bemutatkozni, vagy másokkal ismerkedni, tilos minden "szocializálási" kísérlet. Nem véletlen, hogy a találkozó elnevezése Autscape ("autista vészkijárat") volt.
(MTI-Panoráma)

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag