Átvették az OPNI feladatait

A Semmelweis Egyetem és az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatala (OTH) valamint Országos Szakmai Módszertani Központja (OSZMK) megnyugtató módon viszi tovább az Országos Pszichiátriai Klinika módszertani feladatait - olvasható az együttműködés bejelentését követően kiadott sajtóközleményben.

A jövőben a SE Balassa János utcai pszichiátriai és pszichoterápiás klinikáján helyezkedhetnek el a munkatársak. A szakmai felügyeletre prof. dr. Bitter István, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi tanára kapott felkérést.

Az Országos Addiktológiai Centrum (OAC) a továbbiakban az ÁNTSZ Országos Módszertani Központjához főosztályként kapcsolódik be. Az OAC szakemberei tudományos tevékenységüket is tovább folytatják.

Az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) megszüntetésével került napirendre az OAI egészségpolitikai, szakmai koordinatív és adatgyűjtési feladatainak elhelyezése - a korábbi döntéseknek megfelelően - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) intézményi hátterén belül. A feladat az volt, hogy az Országos Addiktológiai Centrum képes legyen a szakmailag releváns rész-területeken hatékonyan közreműködni a Lelki Egészség Országos Programjának (LEGOP) megvalósításában, képes legyen a megvalósításban részt vevő más intézményekkel való együttműködésre. Így fő feladatuk szakmai, szakmapolitikai fejlesztési programok megtervezése, előkészítése, koordinációja és a megvalósításban történő részvétel, együttműködve az OTH-val és érintett háttérintézményeivel, az Egészségügyi Minisztérium más háttérintézményeivel, társ-tárcák intézményeivel, szakmai szervezetekkel, érintett társadalmi szervezetekkel. Tevékenységük közé tartozik az ÁNTSZ területi hálózatának szakmai támogatása a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos megelőzési és ellátási feladatok megvalósításában, helyi kompetenciák növelésében, helyi együttműködések révén. Közvetlenül támogatják az egészségpolitikai tervezést és értékelést a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos egészségpolitikai területeken (alkohol, illegális szerek, gyógyszerfüggőség, dohányzás, magatartási függőségek) az Egészségügyi Minisztérium és az OTH érintett szervezeti egységeivel együttműködésben (jogszabályok előkészítése, értékelése, megvalósulás monitorozása). Működtetik a nemzeti adatgyűjtési rendszereket az illegális és legális szerfogyasztással kapcsolatosan. Részt vesznek nemzetközi együttműködésekben az alkohol, drog és más szenvedélybetegségekkel kapcsolatos kooperációkban (EU, WHO, UNOCD). Az OAC pályázatokon indul önállóan, illetve az ÁNTSZ szervezetét (például OTH) támogatva. Kiválasztott szakterületein kiadványokat, tájékoztató anyagokat állítanak össze, jelentetnek meg, együttműködve az OTH-val és háttérintézményeivel, szakmai konferenciákat, továbbképzéseket szerveznek az ÁNTSZ hálózata és szakmai együttműködő partnerek részére. Kapcsolatot tartanak a szakterületeken tevékenykedő intézményekkel, társadalmi szervezetekkel, önsegítő csoportokkal, szakmai szervezetekkel az aktuális problémák, tennivalók, kockázatok azonosítása és elemzése, megoldási javaslatok megfogalmazása érdekében.

Az erről szóló megállapodást az dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos, dr. Tulassay Tivadar az egyetem rektora.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag