Antidepresszánsok pedig nincsenek?

Súlyos depressziósoknál metaanalízis csak csekély különbséget mutatott ki az antidepresszáns és a placebó közt.
Kutatók szerint szerint a legsúlyosabb eseteket leszámítva nemigen indokolja semmi az újgenerációs antidepresszánsok (az SSRI-k és SNRI-k) rendelését, mivel egy korábbi kutatási eredményeket áttekintő elemzés arra mutat, hogy a mérsékelt depresszióban a valóságos gyógyszerek és placebók hatása közt gyakorlatilag nincs különbség.
Az elemzés célja a depresszió súlyossága és az antidepresszáns hatásossága közti reláció felmérése volt, mivel korábbi vizsgálatok sugallták ugyan, hogy az újabb antidepresszánsok az összes vizsgált személyt tekintetbe véve mutatnak némi (csekély) pozitív hatást, nem vizsgálták azonban eltérő súlyosságú depresszióban szenvedőkből alkotott alcsoportok reakcióit.
Súlyos depressziósoknál metaanalízis csak csekély, klinikailag lényegtelen különbséget mutatott ki az antidepresszáns és a placebó közt, a legsúlyosabb - a Hamilton skálán 28-nál több ponttal minősített - betegeknél viszont már értékelhető differencia mutatkozott a gyógyszer javára. Az elemzők mindazonáltal feltételezik, hogy az eltérés inkább a nagyon súlyos betegeknek a placebóval szembeni csökkent érzékenységének, mint a gyógyszerekre való megnövekedett érzékenységének tulajdonítható.
A vizsgálatról szóló beszámoló a Public Library of Science "Medicine" c. lapjában jelent meg, és négy antidepresszáns publikált valamint publikálatlan adatait elemezte. Irving Kirsch professzor (hull-i egyetem, Anglia) és munkatársai két SSRI-típusú (Lilly, Prozac: fluoxetine - GSK Paxil/Seroxat: fluoxetine) és két SNRI típusú (Wyeth, Effexor, venaflaxine - Bristol-Myers Squibb, Serozone, nefazodone) szer dokumentációit vizsgálták, amihez többek közt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóságtól (FDA) is kaptak publikálatlan adatokat. Utóbbi célja értelemszerűen a közleményekben esetleg előforduló egyoldalúságok korrekciója volt. Az FDA a cégek által finanszírozott minden vizsgálat eredményét bekéri - a publikálatlanokat is.
Kirschék összesen negyvenhét vizsgálatot analizáltak. Próbáltak adatokat összegyűjteni két másik SSRI-ről (Pfizer, Zoloft Lundbeck-Forest, Celexa, citalopram), de ezekhez nem minden esetben voltak meg a Hamilton-skálán mért javulási adatok, ezért a hibalehetőségek kizárása végett nem foglalkoztak velük.
Az érintett cégek a Scrip megkeresése nyomán vagy annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a kutatók a rendelkezésükre álló anyagokat inkorrekt/helytelen módon interpretálták (így tett pl. a GSK), vagy rámutattak, hogy szerük (Wyeth, Effexor) igenis súlyos depressziók számos fajtája, és mérsékelt-súlyos generalizált szorongás ellen is hatásos. A Bristol-Myers Squibb nem kommentálta a publikációt, mondván: 2004 óta a jelentős generikus konkurrencia miatt nem forgalmazza a Serozone-t. A Lilly véleménye egyáltalán nem ismeretes.
A Királyi Pszichiátriai Kollégium mindezzel összefüggésben figyelmezetette a pácienseket, hogy orvosaik megkérdezése nélkül ne hagyják abba antidepresszánsaik szedését, és rámutatott, hogy számos vizsgálat gyógyszeres és pszichoterápia együttes eredményeit mérte fel. Az SSRI-k szedését, úgymond, nem lehet egyik napról a másikra abbahagyni, ez ugyanis megvonási tüneteket okoz.
A "Rethink" ('gondod újra') nevű brit humanitárius szervezet annak a véleményének adott hangot, hogy gyógyszerekből eddig egyrészt túlságosan sokat rendeltek, másrészt, a betegek számára jobb hozzáférést kell biztosítani a "beszélős" terépiákhoz. A Rethink hangsúlyozta: a brit egészségügyi szolgálatnak ezeket az alternatív megoldásokat is nagyobb mértékben kell támogatnia, úgy, ahogyan azt az egészségügyi minőségbiztosítási szervezet (NICE) is javasolja. Utóbbi szerint az antidepresszánsok felírása előtt célszerű egyéb módszerekkel (pl. tanácsadás) is próbálkozni. Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette: 3600 pszichoterapeuta kiképzését tervezik, hogy a betegek könnyebben juthassanak verbális terápiához.
Az idén nem először történik, hogy kritika éri az antidepresszánsokat - januárban a rendkívül tekintélyes New England Journal of Medicine egy cikke rámutatott az e gyógyszerekről szóló tájékoztatásokban megfigyelhető bizonyos egyoldalúságokra, melyek nyomán többen a gyógyszeripar tevékenységének átláthatóbbá tételét követelték.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +4 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos, de hideg idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek