Amikor a beteg kitalált tünetekről hazudozik

HáziPatika

Biztosan ön is hallott már Münchausen báróról és szórakoztató, ám a valóságtól kissé elrugaszkodott történeteiről. A 18. században élt lódító báróról egy pszichiátriai betegséget is elneveztek.

A Münchausen-szindróma lényege, hogy a betegek kitalálnak maguknak valamilyen betegséget vagy tünetcsoportot, majd az egészségügynek is megpróbálják "eladni" annak érdekében, hogy foglalkozzanak velük, vizsgálatokat végezzenek rajtuk, kórházba kerülhessenek.

A Münchausen-szindrómát nem szabad összekeverni a hipochondriával. Előbbi esetében ugyanis nem a betegségtől való félelemről van szó, hanem arról, hogy az érintettek tünetekről és panaszokról hazudoznak, leleteket hamisítanak, és akár szándékosan elő is idézik magukon a tüneteket. Gyakori, hogy az érintetteknek korábban valamilyen kötődésük volt az egészségügyhöz, azon a területen dolgoztak, vagy korábban orvosok akartak lenni.

a betegek kitalálnak maguknak valamilyen betegséget vagy tünetcsoportot
A betegek kitalálnak maguknak valamilyen betegséget vagy tünetcsoportot

A Münchausen-szindróma okai

A hátterében általában vélt vagy valós szeretethiány, kisebbrendűségi érzés, elhanyagoltságérzés húzódik meg, de okozhatja depresszió vagy szorongás, különböző lelki problémák és személyiségzavarok is.

A Münchausen by proxy a Münchausen-szindróma kivetített formája, vagyis az érintett nem a saját állapotával, tüneteivel kapcsolatban hazudik az egészségügyi dolgozóknak, hanem egy hozzá közel álló személlyel, például gyermekével kapcsolatban. Enyhébb esetben a szülő csak hazudozik, vagyis valótlanul számol be például éjszakai fulladásról, hasmenésről, magas lázról vagy egyéb panaszokról. Súlyos esetekben a szülő aktívan részt is vesz gyereke megbetegítésében. Részletekért kattintson!

Előfordulása

Nincs pontos adat a Münchausen-szindróma előfordulásáról, a betegség látenciája rendkívül magas. A problémát sokszor maga az egészségügy sem ismeri fel. De az is gyakran megesik, hogy mikor esetleg kezdik felismerni, és jelzik is, akkor a beteg eltűnik az orvosok szeme elől. Innentől kezdve pedig az orvosok sem tudják biztosan megmondani, hogy Münchausen-szindrómával volt-e dolguk, vagy csak a beteg nem volt megelégedve az ellátással. 


A Münchausen-szindróma kezelése

Mivel a szindrómában szenvedők általában rögtön eltűnnek, amikor az orvosok elkezdik pedzegetni a sztorijukat, a betegséget nagyon nehéz kezelni. Holott ezek a betegek pszichiáterre vagy pszichológusra szorulnának, amennyiben pedig a szindróma mögött depresszió vagy szorongás áll, kulcsfontosságú lenne az alapbetegség kezelése is. Sok esetben szükség lehet  családterápiára is, különösen, ha a probléma eredete összefügg a beteg (vélt vagy valós) családon belüli háttérbe szorulásával.

A betegség tüneteiről és gyógyulási esélyeiről részletesen a Betegségek A-Z rovatunkban olvashat!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag