Akikre nehezen talál rá a boldogság

A depresszió egyike a legismertebb mentális eredetű betegségeknek. A hétköznapokban használt depresszió kifejezés azonban nem fedi a pszichológiai gyakorlatban használatos fogalmat.

Mi is az a depresszió?

A depresszió a hangulatzavarok közé sorolható, jellegzetesen elkülöníthető érzelmi, gondolkodási, motivációs, viselkedéses és testi tünetek jellemzik. Megjelenhet önmagában is, illetve a mániás-depresszív kórkép részeként. Tünetei közül a legismertebbek az érzelmi tünetek, a depressziósok többsége érzelmileg rendkívül lehangolt, ürességet érez. Ennek hatására társas kapcsolataik általában megromlanak. Gondolkodásukra jellemző, hogy negatív véleménnyel vannak önmagukról, az őket érő élményekről és jövőjükről. A halál témája sokat foglalkoztatja őket, ezért néhányuk öngyilkosságot is megkísérel. A motivációs, viselkedéses tünetek részét képezi, hogy a betegnek "nincs kedve semmihez", legszívesebben egész nap csak feküdne. Testi tünet lehet a depressziót kísérő fejfájás, emésztési zavarok, kellemetlen mellkasi szorítás. Az ilyen betegek leggyakrabban alvászavarra panaszkodnak.

A depresszió háttere

A depresszió hátterében sokszor genetikai okok húzódnak meg, de több pszichológiai elmélet is igyekszik megmagyarázni. A pszichoanalízis szerint a gyászreakció és a depresszió között felfedezhető nagyfokú hasonlóság nem véletlen. A depresszió e szerint képzelt vagy valós veszteség hatására alakul ki, alapja a személy önmaga ellen irányuló haragja, gyűlölete, ami a gyász folytatásaként jelenhet meg.

A viselkedéses magyarázat szerint a depresszió tanult tehetetlenség eredménye. Ez azt jelenti, hogy a személy élete során azt tanulja meg, hogy semmit nem tud tenni a számára kellemetlen események ellen, ezért beletörődik azokba.

A gondolkodási jellegzetességeket alapul vevő magyarázat szerint a depresszió hátterében a nem megfelelő attitűdök állnak, pl. hogy valaki a kudarcokat úgy éli meg, hogy emiatt a számára fontos emberek elutasítják. Az ilyen hozzáállás miatt, később gondolkodási hibák alakulhatnak ki, ahonnan már egyenes út vezet a depresszióhoz. A gondolkodási hibák közé tartozik például a negatív események felnagyítása vagy a túláltalánosítás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a beteg, egy egészséges ember számára jelentéktelennek tűnő eseményből is túlzott következtetéseket von le. A negatív gondolatok a depressziós emberben szinte megállíthatatlanul bukkannak fel újra és újra. "Rossz ember vagyok, mindenki utál, alkalmatlan vagyok mindenre" - ezek lehetnek egy depressziós ember mindennapi gondolatai.

A betegség felismerése, mérése

A klinikai gyakorlatban a leggyakrabban használt depressziómérő eszköz a Beck-teszt, amelynek rövidített formája itt megtalálható. Ezen teszt csoportosított állításokat tartalmaz. Összesen 21 csoport van, melyek mindegyike négy állítást tartalmaz. Ezek közül kell kiválasztani a személynek a rá leginkább jellemzőt. A csoportosított állítások mind az érzelmi, mind a gondolkodási, mind pedig a viselkedéses tüneteket lefedik. A csoportosított állítások egyike az étvággyal, másika a fáradtság érzésével, megint másika a társas kapcsolatok minőségével foglalkozik. Kiértékelése roppant egyszerű, a válaszok összpontszáma jelzi a depresszió mértékét.

Fontos megjegyezni, hogy a depresszió felismerésére számos tesztlehetőséget ad, így a leggyakrabban használt személyiségtesztek is, mint például a Rorschach-teszt. Ez is mutatja, hogy a kórkép sajnos igen gyakori, és a viszonylag magas öngyilkossági kockázata miatt nagyfokú odafigyelést igényel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció