A vaszkuláris demencia jelei

Elbutuláshoz, a kognitív képességek romlásához vezet az idős korban jelentkező vaszkuláris demencia, amely ugyan vissza nem fordítható, de kezelések által lassítható a lefolyása.

Az érintettek figyelme, koncentrálóképessége, érzékelése, észlelése és reakcióképessége egyre jobban csökken, egyre nehezebben tudnak emlékezni és logikusan gondolkodni. A betegeknek jellemzően a rövid távú memóriája károsodik, valamint gyakran jelentkeznek változások a mozgáskultúrában, a járásban.

A vaszkuláris demenciát mindig valamilyen vérellátási zavar váltja ki. Utóbbi oka gyakran az érelmeszesedés, ami miatt kevesebb vér jut az agyi szövetekhez, így azok egyre jobban elhalnak. Okozhat vaszkuláris demenciát az is, amikor szívbetegség vagy nyaki érbetegség miatt az agyban pici embólusok keletkeznek. Ilyenkor az elhalás nem érint nagyobb területeket, de a károsodás lassan araszol, egyre komolyabb leépülést okozva. Ezeken felül a kiváltó ok lehet akár egy komolyabb szélütés is.

Összetett vizsgálati folyamatra van szükség a vaszkuláris demencia diagnosztizálásához. Részletesebben a témáról ide kattintva olvashat.

Sokszor túl későn veszik észre

A fő gond jellemzően az, hogy a tüneteket az idősödés természetes velejárójának tartják, és ebből fakadóan nem keresik a probléma okát. A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy a leépülés apró lépésekben történik, ezért nem látványos. Gyakori például, hogy még a rokonok is csak sok év után fognak gyanút.

Az akár személyiségváltozással járó tüneteket sokszor az idősödés velejárójának tartják
Az akár személyiségváltozással járó tüneteket sokszor az idősödés velejárójának tartják

Az időseknél a folyamatot előrehozhatja az is, hogy sok esetben nincs társaságuk, nem tudnak kivel beszélni. Emiatt nagyon gyakori a leépülés nyugdíjba vonuló embereknél: ők akár 5 év alatt is teljesen demenssé válhatnak, ami agressziót és személyiségváltozást eredményez.

Fontos a megelőzés

Az agynak a torna ugyanolyan fontos, mint a testnek, ebből adódóan a demencia kezelését, lassítását segíti az ingerekben gazdag környezet. Hasznos a keresztrejtvény-fejtés, az olvasás, a logikai játékok használata és a verstanulás, illetve az, hogy ha az idősek hasznos feladatokat kapnak, jó kapcsolatban vannak és rendszeresen értekeznek a hozzátartozóikkal. Jót tesznek a nyugdíjas klubok, könyvklubok is.

A mentális feladatok mellett a vaszkuláris demencia esetében fontos az orvosi felügyelet, a betegeknek pedig gyógyszeres kezelést is kapniuk kell.

A vaszkuláris demenciát sajnos nem lehet visszafordítani, kizárólag a betegek állapotának további romlását lehet késleltetni. Ha ez sikerül, a hanyatlás nem lesz olyan látványos, mint a kezeletlen betegeknél.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció