A túl sok férfi hormon okozza az autizmust?

Brit kutatók összefüggést találtak a magzatok magas tesztoszteronszintje és az autisztikus személyiségjegyek kialakulása között. Nem biztos, hogy a kapcsolat oksági, azért a szakemberek további vizsgálatokra készülnek.
A Cambridge-i Egyetem tudósai azoknak a magzatoknak a tesztoszteronszintjét vették górcső alá, akik édesanyjánál magzatvízcsapolást végeztek. A szakemberek követték a gyermekek fejlődését, 12, 18 és 46 hónapos korukban vizsgálták, hogy mutatnak-e autisztikus személyiségjegyeket.
Ebben a korai életkorban a kutatók megállapították, hogy összefüggés van a férfi nemi hormon szintje és az autizmusra jellemző jegyek előfordulása között.
Az újdonság azonban nem ez, mert a tudósok tovább követték a gyerekek fejlődését, és most, a yorki brit tudományos fesztiválon a nyolcéves korban megfigyelt jellemzőket, és az azokból levonható következtetéseket ismertették.
A hormonszintmérések és az autizmus meglétét vizsgáló tesztek eredményei között statisztikailag jelentős összefüggést találtak, vagyis a férfi nemi hormon magas szintje jó eséllyel jár együtt az autisztikus jegyek megjelenésével.
A vizsgálatban résztvevő Simon Baren-Cohen professzor kiemelte: ez az első tanulmány, ahol a két fenti tényező között kapcsolatot találtak; ez azonban nem bizonyítja az oksági kapcsolatot.
A szakember elképzelhetőnek nevezte ugyanakkor, hogy a tesztoszteron megváltoztatja az agysejtek összekapcsolódását, valamint a köztük az üzeneteket közvetítő kémiai anyagokat, a neurotranszmittereket.
A bizonytalanságok miatt a kutatók arra készülnek, hogy megvizsgálják a Dániában megőrzött 90 ezer magzatvízcsapolás eredményét, valamint a pszichiátriai betegségek regiszterét.
A munka lehetőséget ad arra is, hogy bizonyítsák vagy cáfolják Baren-Cohen professzor elméletét, miszerint az autizmus a szélsőségesen férfias agy egyik lehetséges következménye.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag