A tinédzsereknek felírt gyógyszerek veszélyei

Egyes betegségcsoportokban feltűnően megugrott a fiatalkorú érintettek száma az Egyesült Államokban, erre a következtetésre is lehet jutni annak alapján, hogy egyes szakorvosok mennyi gyógyszert írnak fel a tizenévesek számára.
A kettes típusú diabéteszükre gyógyszert szedő 10-19 éves amerikai lányok száma - 2001 és 2006 között - 167 százalékkal nőtt meg. A pszichotikus zavar és álmatlanság ellen használt szerek fogyasztása pedig mintegy a duplájára nőtt ugyanezen korcsoportnál adott időszakban.
Több szakember döbbenten áll a növekedési ütem előtt, s inkább a helytelen és káros felírási szokásokban látja a magyarázatot - olvasható az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság (Food and Drug Administration) honlapján.
A gyógyszerforgalmazók adatait, illetve a felírt szerek fogyását nyomon követő egyik cég, a Medco Health tanulmányában azt az adatsort közölte a hatósággal, hogy míg a 2001-ben kikérdezett lányoknak mindössze 0,1 százaléka szedett cukorbetegség elleni gyógyszert, addig 2006-ban már 0,27 százalék. A 2006-ban fiúk körében mért 0,08 százalékos adat 33 százalékos növekedést jelent a korábbi évek gyógyszerfogyásához képest.
Az antipszichotikus szerek használata a kiinduló 0,75 százalékos (lányok) illetve 1,2 százalékos (fiúk) állapothoz képest a vizsgált hat évben a duplájára nőtt.
A tanulmány készítői, valamint az FDA szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy valószínűséggel nem az említett betegségek száma szaporodott meg ennyire, hanem arról a gyakorlatról lehet szó, különösen a mentális problémák esetében, hogy bár a szóban forgó szereket az FDA a felnőtt skizofrénia és bipoláris rendellenesség (mániás depresszió) kezelésére hagyta jóvá, egyre több szakorvos írja fel ezeket a készítményeket viselkedészavaros gyerekek számára.
A Medco 370 ezer, egészségügyi biztosítással rendelkező fiatal bevonásával készített tanulmányából az is kiderült, hogy 2006 folyamán csaknem kétszeresére nőtt azoknak a tinédzsereknek a száma (a lányoknál 0,44 illetve a fiúknál 0,3 százalékra), akik receptre kapható altatót szedtek.
Szakértők szerint a tanulmány alapvetően megkérdőjelezi, helyes-e gyerekeknek felírni a felnőttek számára készült gyógyszereket. Úgy vélik, hogy szélesebb körben kellene vizsgálni az amerikai fiatalok mentális és fizikai egészségi problémáit, és az orvosi segítségre szoruló fiatalkorúaknál - első körben mindenképpen - más módszereket kellene alkalmazni, mint a felnőtteknél.
Célravezető volna kidolgozni a hatékony tanácsadás módszereit. A hangsúlyt a testmozgás, az étrend, az alvási szokások és a koffeinbevitel anomáliáinak megváltoztatására kellene helyezni - olvasható az FDA honlapján.
2007-06-03 17:24
Forrás: MTI - Panoráma
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-5, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon csökken a felhőzet, helyenként a nap is kisüt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag