A Pepsi Sziget más szemmel

Szerda reggel ért véget a szigeti rendezvény, még bontják a sátrakat, hazaszállingóztak a fiatalok, idősebbek. Akik nem voltak ott, kíváncsian kérdezik: milyen volt?

A programok mára már sokszínűek voltak, majdnem minden stílus kedvelője megtalálhatta a neki tetszőt. Minket elsősorban az érdekelt, mennyire biztonságos egy ilyen rendezvény a fiatalok testi-lelki egészsége szempontjából.

A szigettérképen vörös kereszttel jelölt sátor- és konténercsoport területén Dr. Szeles Gézát, a Help Ifjúságvédelmi és Bűnmegelőzési Alapítvány kuratóriumi elnökét, a Hajógyári-szigeten az orvosi elsősegély megszervezéséért és ehhez kapcsolódva a drogprevenciós sátor működéséért felelős orvost kérdeztem, milyen feladataik vannak, mik a tapasztalatai.

Elmondta, hogy az elsősegély feladatok ellátásában a Szamaritánus Mentőszolgálat mentőkocsijai és három mentőtisztjük vett részt. Az egész szigeten 8 órás váltásban hét szektorban, területenként 3 rádióval felszerelt ügyeletes elsősegélyjárőr teljesített szolgálatot, gyakorlatilag pillanatok alatt elérhetők voltak, és a helyszínre érkeztek, ha szükség volt rájuk, ki voltak jelölve az ügyeletes kórházak is. Az elsősegély számára gondosan elkülönített területen konténerekben belgyógyászati és sebészeti rendelő, valamint egy fertőző betegeket elkülönítő szoba is helyet kapott, kicsit odébb a detoxikáló sátor állt. Az alkohol- és droghelyzetről elmondta, hogy idén hála Istennek visszaszorult a szigeten mind az alkohol-, mind a drogfogyasztás. Míg tavaly napi 10-15 súlyos állapotú részeg fiatalt kellett ellátniuk, idén összesen 22 ilyen esetben volt rájuk szükség. Azt egyelőre nem lehet tudni, minek köszönhető ez a pozitív változás.

A drogprevenciós sátort tapasztalatai szerint ugyanakkor sokkal kevésbé voltak tájékozottak a fiatalok, mint a korábbi években. Dr. Szeles Géza úgy gondolja, még azokban az iskolákban és szülők esetében sem működik elég hatékonyan a drogprevenciós oktatás, ahol legalább igény van rá. Az érdektelenségen túl, a leggyakoribb kifogás az oktatás ellen, hogy ezzel nemhogy megelőznék, inkább felkeltik a fiatalok érdeklődését a drog iránt. A szakember hangsúlyozta, hogy ez nem igaz. Az iskolai felmérések szerint a középiskolások 30 %-a érintett valamilyen formában, a szigeten kitöltetett kérdőívek még ennél is rosszabb helyzetet sejtetnek, és a felnőttek nem akarnak róla tudomást venni.

A drogprevenciós sátor munkatársai, a Humanitás Ifjúságvédelmi Egyesület szociális munkásai, jogi és egészségügyi kérdésekben egyaránt felkészültek voltak, és őszinte beszélgetések során igyekeztek segíteni a hozzájuk fordulóknak. Igazi megoldásra a szigeten nincs idő, az igazi megelőzés helye a család volna. A meleg családi háttérből, szerető otthonokból jövő fiatalok, ha ki is próbálják a kábítószert, szinte sohasem válnak függővé. Elsősorban a szülők figyelmét szeretnék felhívni rá, hogy a gyerekeknek az ér a legtöbbet, ha kicsi koruktól kezdve őszinte légkörben otthon beszélhetik meg gondjaikat, ha van rájuk idő.

Az ún. Civil Falu sátraiban több szervezet is kínált lelkisegély-szolgálatot. A sziget nemcsak a szórakozás és "tombolás" helye volt, hiszen itt lehetett leginkább elérni a lelkiekre kiéhezett fiatalokat is. Persze nyilván még a gyermekével a szükségesnél kevesebb időt eltöltő szülőnek sem mindegy, hol talál segítségre gyermeke. Sok helyen kérdőíveket kellett kitöltenie a betérőnek az ingyenitalért, a sátrak különbözőképpen képviselték nézeteiket.

A "Meghallgatlak" sátorban Tóth Lóránddal beszélgettem. Nevükben a T betű keresztet formázott, mutatva, hogy Jézus tanítását valló történelmi egyházak és szabadkeresztény felekezetek által közösen fenntartott beszélgetőhelyről van szó. Ahogy nevük is mutatja, elsősorban hallgatók szeretnének lenni, hogy egyáltalán felszínre kerülhessenek a problémák. Hiszik, nem az ő érdemük, ha valaki megnyugodva távozik sátrukból. Évek óta ők is kint vannak a szigeten, sokféle emberrel és problémával találkoztak már. Előfordult, hogy kábítószeresek elvonási tünetek nélkül szabadultak meg szenvedélyüktől a szigeten, és bár a homoszexualitást nem helyeselhetik - mondta Tóth Lóránd, - de nem egy fiatal fordult már hozzájuk hasonló problémával, akik végül elmondták, valóban segítséget kaptak az önelfogadáshoz, ami a legfőbb problémája szokott lenni a homoszexuális embereknek, amint ezt a szomszédos, sok vitát kiváltó "melegek" sátrában is megerősítették.

Első beszélgetőpartneremtől, Dr. Szeles Gézától végül azt kérdeztem: veszélyes helynek tartja-e a Pepsi Szigetet.

Nem, - válaszolta - sokkal veszélyesebb helyek vannak a fővárosban, amelyektől a szülőknek féltenie kellene a fiatalokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés