A magányosokra leselkedik az Alzheimer-kór

Akik magányosnak érzik magukat, azok kétszer gyakrabban betegszenek meg Alzheimer-kórban - állítják holland kutatók. A hír különösen karácsonykor adhat okot arra, hogy mihamarabb keressünk társaságot!

Egy új kutatás jelentős összefüggést mutatott ki a kettő között. Korábbi kutatások már utaltak arra, hogy a társas elszigeteltség, illetve a személyes kontakt hiánya magában hordozza az elbutulás és a szellemi hanyatlás fokozott kockázatát.

Az Amszerdami Idősek Felmérése rögzítette több mint 2000, a demencia tüneteit nem mutató ember egészségi és mentálhigiénés állapotát hosszú időn keresztül. Az egyedül élők közül minden tizediknél jelentkezett az értelmi leépülés három év elteltével, míg akiknek volt társuk, azok közül csak minden huszadiknál jelentkezett hasonló. Akik sosem házasodtak meg, szintén kevésbé tűntek hajlamosnak a betegségre, talán azért, mert az életmódjukból eredően nem érezték magukat magányosnak. Az elhagyatottság érzésével küzdők 13,4 százaléka betegedett meg, míg a többiek közül 5,7 százalék.

Lehetséges, hogy maga az érzés már a hanyatlás jele, mely hátrányosan érinti a szociális képességeket, derült ki a című folyóiratban megjelent összefoglalóból. Utalhat azonban a sérülékeny, érzékeny személyiségre is.

Az Alzheimer-kórról

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, Magyarországon körülbelül 200 ezer embert érint. Az amszterdami felmérés következőképpen fogalmazott: "Az eredmények arra utalnak, hogy a magány érzése más tényezőktől függetlenül járul hozzá a demencia későbbi kialakulásához. Nem az objektív helyzet maga, hanem a társas kapcsolatok hiányának érzete az, ami fokozza a kockázatot."

A betegség kezeléséről, lefolyásáról és a tünetekről kiemelt rovatunkban olvashat bővebben!Jessica Smith, a brit Alzheimer Szövetség tagja elmondta, bizonyítható, hogy a betegségre való hajlam csökkenthető testmozgással, helyes táplálkozással és a dohányzás elhagyásával. Dr. Simon Ridley, a Brit Alzheimer Kutatás munkatársa szerint a felfedezésnek komoly hatása lehet a társadalomra. "Továbbra is az életkor az elsődleges kockázati tényező, de a kutatásból az vonható le, hogy a magány érzése némileg fokozza a hajlamot. Ebben a szakaszban még nehéz lenne ok-okozati összefüggést felállítani, az érzés inkább lehet a demencia kezdeti szakaszának következménye, mint kiváltó tényező."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)