+8° - +19°
Kettős front

A Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napja

Budapest, 2007. június 25. (MTI) - Az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják június 26-án a Kábítószer-fogyasztás Elleni Küzdelem Nemzetközi Napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) idei világnapi üzenete: A drog uralja az életed? A te életedben, a te közösségedben nincs helye a drognak.
Az ENSZ Közgyűlése 1998-ban döntött arról, hogy minden tagállam nemzeti kábítószer-ellenes programot dolgoz ki, s ezt 2003-ra működteti is. A cél az, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban lehetőleg 50 százalékkal csökkenjen.
A világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. Míg Európában tavaly tovább nőtt a legtöbb kábítószerféleség fogyasztása, addig az amerikai tizenévesek drogfogyasztása csökkent, ugyanakkor az érettségizettek közül minden második életében legalább egyszer drogozott már. Európában a leggyakrabban használt kábítószer a kannabisz, de jelentősen növekszik a kokainhasználók köre is; kontinensünk ma már a második legnagyobb illegális kokainpiac. Az összes kábítószerrel kapcsolatos halált évente legalább 7-8 ezerre teszik Európában.
Magyarországon a kábítószer-fogyasztók leginkább kannabisz-származékokat és szintetikus party-drogokat használnak. A kábítószer-használat terén Európában Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Emelkedik ugyan az illegális szereket kipróbálók aránya, a növekedés dinamikája viszont évről évre csökken. 25 ezerre becsülik a kábítószer szempontjából "problémás" emberek számát, tíz százalékukat függőséggel kezelték vagy kezelik.
A fiatalok egyre korábban próbálják ki a drogokat, a legveszélyeztetettebb csoport a középiskolás korosztály. Ma a felnőttek körében 11,4 százalékos, míg a fiataloknál 20-25 százalékos a drogfogyasztók aránya. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már a drog első kipróbálása veszélyes, hozzájárul a függőség kialakulásához.
Magyarország drogstratégiája teljes mértékben illeszkedik az Európai Unió drogstratégiájához, amely 2012-ig határozza meg a feladatokat. Az elmúlt években jelentős fejlődés történt a hosszú távú drogterápiát nyújtó intézményeknél; már 13 drogbetegekre specializálódott intézmény működik az országban. A drogambulanciák száma az elmúlt években megduplázódott, néhány megye kivételével már mindenhol található. Működik az elterelés jogintézménye is, évente öt-hatezer a különböző kezeléseken részt vevők száma.
A jelenlegi drogszabályozás a kábítószerek minden egyes formáját tiltja, ugyanakkor a segítségre szoruló kábítószer-fogyasztók védelmében fenntartja az elterelés intézményét. Ez azt jelenti, hogy azoknak a fiataloknak, akik nem függő kábítószer-használók, nem kell rögtön büntető szankciókkal szembesülniük. Az illető kap még egy lehetőséget: egy hat hónapos szolgáltatásban (programban) való részvétellel kiválthatja a jogi következményeket.
Az Országgyűlés Kábítószerügyi Eseti Bizottsága - amely az év elején jött létre - szükségesnek tartja, hogy a jövőben a drogambulanciák mellett minden megyeszékhelyen működjön olyan intézet, amely a gyógyításon túl a megelőzésre, a rehabilitációra és a reszocializációra egyaránt nagy gondot fordít. A kormányzat a következő hét évben 7,5 milliárd forintot szán ifjúsági- és gyermekfelvilágosító programokra, 16,4 milliárd forintot a szenvedélybetegek problémáinak kezelésére, 4 milliárdot a megelőzéssel és a betegekkel foglalkozó intézményrendszer fejlesztésére, míg mintegy 3,9 milliárd forintot a szociális szakma és a kábítószer-használók együttműködését szolgáló ellátási modell kialakítására.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok lesz felettünk a felhő, csak kevés helyen bukkanhat elő a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag