A borderline személyiségzavar tünetei

Becslések szerint a népesség 2-3 százalékát is érintheti a borderline személyiségzavar Magyarországon. Milyen jelekről ismerhető fel a probléma?

"Az elmúlt években csak egyszer utaztam el egy hétre, amit annyira rossz néven vett, hogy mire hazaértem, bosszúból sok fontos, hivatalos iratomat összetépte." Hogyan látja a borderline személyiségzavart egy érintett nő édesanyja? Részletek itt.

A borderline személyiségzavart rendkívül változékony és szélsőséges érzelmek, indulatok jellemzik. Az érintettek - és közvetetten a környezetükben élők - számára mindez valós szenvedést okoz, illetve szövődményként pszichés zavarokat, így szorongást, hangulatzavarokat, sőt akár bipoláris zavart is kiválthat. Fontos tehát, hogy a problémát szakszerűen kezeljék.

Nőknél gyakrabban fordul elő borderline személyiségzavar
Nőknél gyakrabban fordul elő borderline személyiségzavar

A terápia sikeréhez vezető út első lépését természetesen a személyiségzavar felismerése jelenti. Dr. Unoka Zsolt, a Semmelweis Egyetem osztályvezető pszichiátere a borderline legjellegzetesebb szimptómáit, vonásait foglalta össze az alábbi videóban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)