A borderline személyiségzavar tünetei

Becslések szerint a népesség 2-3 százalékát is érintheti a borderline személyiségzavar Magyarországon. Milyen jelekről ismerhető fel a probléma?

"Az elmúlt években csak egyszer utaztam el egy hétre, amit annyira rossz néven vett, hogy mire hazaértem, bosszúból sok fontos, hivatalos iratomat összetépte." Hogyan látja a borderline személyiségzavart egy érintett nő édesanyja? Részletek itt.

A borderline személyiségzavart rendkívül változékony és szélsőséges érzelmek, indulatok jellemzik. Az érintettek - és közvetetten a környezetükben élők - számára mindez valós szenvedést okoz, illetve szövődményként pszichés zavarokat, így szorongást, hangulatzavarokat, sőt akár bipoláris zavart is kiválthat. Fontos tehát, hogy a problémát szakszerűen kezeljék.

Nőknél gyakrabban fordul elő borderline személyiségzavar
Nőknél gyakrabban fordul elő borderline személyiségzavar

A terápia sikeréhez vezető út első lépését természetesen a személyiségzavar felismerése jelenti. Dr. Unoka Zsolt, a Semmelweis Egyetem osztályvezető pszichiátere a borderline legjellegzetesebb szimptómáit, vonásait foglalta össze az alábbi videóban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső