Fontos gyógyszert vizsgálnak magyar kutatók

A skizofrénia, a bipoláris betegség és a depresszió kezelésében alkalmazott magyar fejlesztésű gyógyszer, a cariprazine hatásmechanizmusát vizsgálják az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kutatói. A projektet az amerikai Egészségügyi Kutatási Tanács (NIH) is támogatja.

Két évre összesen 413 ezer dollár, azaz mintegy 168 millió forint összegű támogatást nyert Katona István, az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) tudományos tanácsadója, az Indianai Egyetem professzora és Keserű György Miklós, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) kutatóprofesszora. A támogatást a NIH Kábítószerkutatási Intézete (NIDA) biztosítja a cariprazine hatásmechanizmusának vizsgálatára, valamint a kóros idegrendszeri folyamatokkal összefüggő molekuláris változások tanulmányozására szolgáló eszközök fejlesztését célzó módszertani és neurobiológiai kutatásokra.

depresszió, fiatal nő, szomorúság
A cariprazine a többi között a depresszió kezelésében is fontos eszköz lehet. Fotó: Getty Images

„A cariprazine az egyik legígéretesebb új gyógyszer a skizofrénia, a bipoláris betegség és a depresszió kezelésében. Hatásmechanizmusának vizsgálata új utakat nyithat a pszichiátriai betegségek neurobiológiai alapjainak kutatása terén” – olvasható az ELKH hétfőn kiadott közleményében. A kutatások a szerhasználati és a bipoláris zavarok együttes előfordulásának hátterében álló neurobiológiai mechanizmusokba is betekintést nyújthatnak.

A KOKI és a TTK kutatói által kidolgozott PharmacoSTORM eljárással nanométeres pontossággal lehet farmakológiai méréseket végezni receptorokon, ioncsatornákon és enzimeken. Katona István és Keserű György Miklós e technológia segítségével a közelmúltban a magyar fejlesztésű cariprazine működését kezdte vizsgálni. Első eredményeiket a Nature Communications folyóirat közölte 2021-ben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: