Új szakítási módszer terjed

"Újfajta" szakítási módszer terjed a nagyvilágban: ám a "szellemmé válás" csak a technikai eszközök fejlődése miatt számít újdonságnak. Régebben ugyanis nem volt "szakkifejezés" arra, ha valaki egyszerűen csak "eltűnt" a kapcsolatból.

Magyarországon már a hetvenes-nyolcvanas években is ismert volt a "leugrott egy cigiért a boltba"-jelenség: ilyenkor általában a férfi tűnt el, nyomtalanul. A mobiltelefonok és a chat-lehetőségek világában azonban a ghosting valóban terjed, hiszen a korábbinál sűrűbb az üzenetváltás a partnerek között, és ennek elmaradása minden korábbi kommunikációs formához képest feltűnőbb és nyilvánvalóbb. Míg a 19. században a levelezés volt divatban, és az üzenetváltás nem is lehetett napi szintű, így ha nem jött levél, akkor sokáig tanakodhatott a másik fél, hogy mi történt a levél(nem)íróval.

Hogyan randizzunk online?

Ha meguntuk már az egyedüllétet, ideje összeszedni, hogy hogyan szedhetünk össze valakit. Egy tanulmányban most kutatók éppen azt vizsgálták meg, milyen adatlapokra kattintanak leginkább a társkereső oldalakon. Kattintson a folytatásért!

A 20. században a vezetékes telefonálás tette sűrűbbé az üzenetváltást, de akkor sem a napi többszöri csevegést, inkább hosszabb beszélgetések folytak a vonalakon. Ezek elmaradása sem volt azonban hirtelen "válóok", főleg a magyar telefonhálózat legendás megbízhatatlansága miatt. A ghosting viszont már az információs társadalom szakítási módszere - ezt nehéz is lenne cáfolni. A jelenség lényege pedig az, hogy partnerünk egyszerűen nem válaszol a neten, mobilon küldött üzeneteinkre. Ilyenkor a kapcsolat végét nem jelzi semmiféle szakítási jelenet, nincs mindent lezáró kommunikáció - egyszerűen semmilyen válasz nincs. A német Focus magazin szerint ez immár trenddé vált.

Ám ez a trend eléggé negatív, legalábbis a szociológusok szerint. Egy kutató úgy véli, hogy a "szellemmé válás" randizási szokásaink miatt alakult ki. Az internetes ismerkedés terjedésével a sok felületes kapcsolat felületesen is hal el. Amilyen gyors ugyanis a kapcsolatfelvétel, ugyanolyan gyors a vége is. Ugyanakkor Bastian Roet, szociológus nem tekinti ezt egyáltalán új jelenségnek. Inkább csak a technikai haladás miatt gyorsultak fel az események.

Az új szakítási módszerrel partnerünk egyszerűen nem válaszol üzeneteinkre

Az új szakítási módszerrel partnerünk egyszerűen nem válaszol üzeneteinkre


Nincs kedvünk konfrontálódni

A lap le is ír egy esetet. Egy diáklány nem válaszolt a barátja üzeneteire, és így gyakorlatilag véget ért a kapcsolatuk. A 27 éves fiatal nő ugyanis visszament a korábbi szeretőjéhez, de nem volt bátorsága ezt elmondani. Ez a tipikus "ghosting", ami a Focus szerint a tengerentúlról terjedt el. A ghosting a szociális inkompetenciánk és a túlterheltségünk vegyüléke - magyarázza szociológus. Kívülről nézve ez teljesen irracionálisnak tűnik, valójában azonban a "szellemmé váló" fél mérlegeli a szakítás előnyeit és hátrányait. Rendszerint nincs kedve a konfrontálódni, és ezért nem mondja ki, amit gondol.

Ez történt a bemutatott esetben is: a diáklány, aki "szellemmé vált", nem merte elmondani, hogy újra összejött a régebbi fiújával. Végül is az eset megoldódott, az otthagyott fél rájött, hogy nincs semmi keresnivalója a lánynál. Ám a történet még nem ért itt véget: a fiatal nő hamarosan újra szingli lett, és megismerkedett egy harmadik fiúval. Randevúzni kezdtek, ám egyszercsak a lány került ugyanabba a helyzetbe, amit korábban ő idézett elő: üzeneteire nem kapott semmilyen választ. Azóta látják néha egymást az egyetemen, de mindketten úgy tesznek, mintha semmi sem történt volna. Ekkor kezdte átérezni a 27 éves nő, hogy mit tett a másikkal, amikor faképnél hagyta.

Akár csak egy laza flört, akár egy tartós kapcsolat, a ghostingot Svenja Lüthge pszichológus egyszerűen gyávának tartja. Mint mondja, ez a módszer nincs tekintettel a másikra. Akit elhagynak, azt kérdezi magában, mit csinált rosszul, és még esélye sincs arra, hogy választ kapjon a kérdésére. Ez nem fair, ezt senki sem érdemli meg. Ugyanakkor vannak jelek, ha egy partner hajlamos a "szellemé válásra". Ilyen jel például, ha egy vita után hetekig nem jelentkezik, vagy egyszerűen csak a konfliktus elől menekül. "Mindenesetre csak örülhetünk, ha egy ilyen személytől megszabadulunk" - állapítja meg Lüthge.

A cikk a Focus Online összeállítása alapján készült.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag