Örömmel, de felelőtlenül szexel a magyar

HáziPatika

Az európai átlagnál elégedettebbek a szexuális életünkkel a magyar nők, és a párjukról is pozitívabban nyilatkoztak. A fogamzásgátlás terén azonban komoly hiányosságokat tárt fel a legújabb kutatás.

Nagyobb szerepet játszik a magyar nők életében az intimitás, mint nyugat-európai társaikéban, mégis kevésbé bizonyulnak tudatosnak afogamzásgátlásterén - derül ki Richter a Nőkért Index nyolc európai országban elvégzett reprezentatív kutatásából. A magyar hölgyek egyharmada semmilyen fogamzásgátló módszert nem használ és a nyugat-európai országokhoz képest kétszer annyian hagyatkoznak olyan megbízhatatlan módszerre, mint a megszakított közösülés. Pedig akik megbízhatófogamzásgátlómódszert, például tablettát használnak, a szexuális életben is magabiztosabbak. A tudatos védekezés és a fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos tájékozottság jelentőségére hívja fel a figyelmet szeptember 26-án a Fogamzásgátlás Világnapja.

A jó házasság elképesztő hatásai

A jó házasságnak igen kedvező hatásai vannak a benne élők egészségére. Különösen az évtizedeken keresztül működő kapcsolatok befolyásolják pozitívan a házastársak fizikai és mentális állapotát. Kattintson a részletekért!

Elégedettebbek szexuális életükkel a magyar nők

A szexualitás, az intimitás fontos része a magyar nők életének, fontosabb, mint a vizsgált nyugat-európai országokban. Az eredmények szerint nyugat-európai társaikhoz képest több magyar nő nyilatkozott úgy, hogy szereti a partnerét (80 százalék, szemben a nyugat-európaiak 70 százalékával), és jóval többen tartják örömforrásnak a szexuális életüket is (73 százalék a 62-vel szemben). Igaz, szexuális életükkel már kevesebben elégedettek (mindössze 60 százalék), de még ez az arány is magasabbnak bizonyul a többi országéhoz képest (56 százalék).

A megbízható fogamzásgátlás a gondtalan szexuális élet és a tudatos családtervezés elengedhetetlen része, talán ennek is köszönhető, hogy a megkérdezett magyar nők is a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztását tartják a legfontosabb nőgyógyászati témakörnek. A kutatás arra is rámutatott, hogy a megfelelő módszer a szexuális élet minőségét is befolyásolhatja. A tablettát választó nők például a megfelelő védelem tudatában sokkal magabiztosabbnak érzik magukat az intim együttlétek során.

A magyar nők elégedettebbek a szexuális életükkel, de sokszor felelőtlenül védekeznek
A magyar nők elégedettebbek a szexuális életükkel, de sokszor felelőtlenül védekeznek

Fontos lenne az edukáció

Bár a legtöbb fogamzásgátló módszer ismertsége a magyar nők körében némileg magasabb is, mint Nyugat-Európában, a használat terén már kevésbé bizonyulnak tudatosnak. A magyar nők egyharmada egyáltalán nem használ semmilyen fogamzásgátló módszert, ráadásul európai összehasonlításban kiugróan magas azok aránya (15 százalék), akik olyan megbízhatatlan módszerre hagyatkoznak, mint a megszakított közösülés. A két legelterjedtebb módszer hazánkban - hasonlóan Európához - a gumióvszer és a fogamzásgátló tabletta, de míg az európai nők, ha kis különbséggel is, a tablettát részesítik előnyben, nálunk éppen fordított a helyzet.

Segít a szakember

 "A nem kívánt terhesség jelentős pszichés teher a nők számára. Abban az esetben, ha egy pár nem védekezett megfelelően a szexuális aktus során, indokolt lehet a sürgősségi tabletta használata, azt követően pedig hormonális fogamzásgátló szedésének a megkezdése" - mondta el Dr. Telek Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos.

Ha fogamzásgátlásról van szó, a nőgyógyász a legfontosabb véleményvezér: minden második magyar nő a szakember véleménye alapján választ megfelelő módszert. A nők közel egynegyedét befolyásolja a partnere a választásban, de sokan beszélik meg barátaikkal is ezt a kérdést. A negyedik legfontosabb információforrásnak az internet számít, annak ellenére, hogy az ott található információk sokszor vezetnek tévhitekhez és növelik a nem megfelelő választás kockázatát.

Hogy kinek milyen fogamzásgátló módszert érdemes használnia, nagyban befolyásolja az egyén életkörülménye, kora, és egészségi állapota. Rendkívül fontos ezért a nőgyógyász szerepe az egyedi igényeket kiszolgáló és az életstílushoz illeszkedő fogamzásgátló módszer megtalálásában.


"A jelenleg létező fogamzásgátló módszerek közül a hormonális fogamzásgátlók használata a leghatékonyabb eszköz a nem kívánt terhesség megelőzésére.  Használatával a családtervezés mellett kiszámíthatóvá válik a menstruációs ciklus, kezelhetőek a vérzési rendellenességek, valamint megelőzhetőek, illetve jelentősen mérsékelhetőek amenstruációsorán jelentkező alhasi görcsök, fájdalmak" - mondta el Dr. Telek Tamás.

A kutatásról további eredményeket az alábbi oldalon olvashat!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag