Megelőzi a szex az érzelmi kötődést

HáziPatika

Az érzelmi kötődés kialakítását a pároknál napjainkban megelőzi a testi kontaktus, állítják amerikai és izraeli tudósok.

Előbb kerül sor a szexre?

Nem is olyan régen még a férfiak és nők többsége arra törekedett, hogy megismerkedés után létrejöjjön valamiféle kötődés, és csak azután került sor a testi kapcsolatra. Manapság viszont már más a helyzet, állítják átfogó kutatásukra hivatkozva amerikai és izraeli tudósok: a modern párkapcsolatok kialakulásánál már előbb kerül sor a szexre, és csak utána következik a mélyebb érzelmi kötődés kialakítása. Emögött a tudósok szerint az állhat, hogy a fizikai kontaktus egyszerűbben és gyorsabban közelebb hozza egymáshoz a két felet, és egyfajta mágneses erőként elég ideig együtt tartja őket ahhoz, hogy kötődés és érzelmek is elkezdjenek formálódni köztük.

Így változtak a modern párkapcsolatok
Előbb kerül sor manapság a szexre, mint az érzelmi kötődés kialakítására?

Egyesek szerint a férfiak hajlamosabbak kezdeményezni, ha szexuális vonzódást éreznek valaki iránt, de az izraeli kutatócsoport vezetője, Birnmaum professzor szerint ez a nőkre is épp úgy igaz. "A szex fontos motivációt jelent minden embernek, hogy kapcsolatot létesítsenek másokkal, és ez nem függ a nemektől" - magyarázta a szakember.

Négy tanulmány készült

A kutatás során a tudósok négy különböző tanulmányon is dolgoztak. Az elsőnél arra kérték kutatási alanyaikat, hogy előre felvett dalokat tátogjanak el akkor megismert, ellenkező nemű potenciális partnereik számára. A másodiknál táncolniuk kellett vonzó idegenekkel, míg a harmadik során 30 milliszekundumos erotikus képeket villantottak fel egy képernyőn a résztvevőknek, amelyeket csak tudat alatt érzékeltek.


A negyedik tanulmány készítése során pedig 50-50 férfit és nőt két csoportba osztottak: az egyik csapat természetfilmet nézett, a másik pedig erotikus (nem pornográf) képsorokat, majd egy kérdőívet kellett kitölteniük. Ennek során a második csapat tagjai segítőkészebbnek bizonyultak társaikkal, mint a természetfilmet nézők. A tudósok a négy tanulmány elkészítése után azt szűrték le, hogy az idegenek közti szexuális vágy arra bátoríthatja az embereket, hogy kapcsolatteremtésre és kötődésre törekedjenek egymással.

Így kerülik el az emberek a megcsalást

A New Brunswick-i Egyetem kutatói 362 heteroszexuális felnőttet kérdeztek meg arról, hogyan maradnak hűségesek a partnerükhöz. A következő válaszok voltak a legnépszerűbbek:

  1. A jelenlegi kapcsolat ápolása - a válaszadók 75 százaléka többet törődik aktuális partnerével, például többször viszi randevúzni és többet szeretkezik vele.
  2. Proaktív kerülés - a második legnépszerűbb válasz a kísértés fizikai értelemben vett elkerülése volt.
  3. A kísértés derogálása - szintén népszerű válasz volt, az alanyoknál ide sorolható a bűntudat érzésének megélése, illetve a kísértést okozó személy negatív fényben való feltüntetése.

Forrás: dailymail.co.uk

Értékelje a cikket!

Kedves Dr. nő! Egy anyuka vagyok két kicsi gyerekkel(3,5 és 2 évesek),jelenleg még itthon. A férjem vezető pozícióban dolgozik 5 órakor indul és álltában 18.30-19.00 körül ér haza. Borzasztóan kimeríti a munkája szellemileg, mikor hazaér sem tud kizökkenni a napi körforgásból,sokszor kiszalad jegyzettel és látom rajta,hogy nincs velünk.Feszült és nincs türelme.Van mikor tejesen kiborul,ha nem úgy történik valami ahogy ő képzeli.Nagyon rendszeres ember.Képes a hétvégéket is betáblázni,hogy hasznosan töltsük az időt. Hozzáteszem én is elfáradok a nap végére a két picitől és mi ugye ekkor találkozunk. Van mikor a kettőnk türelmetlensége csattan egy viharban.Az a kérdésem,hogy a férjem hozzáállása a munkához normális-e,vagy lehetne segíteni önmagán(ez genetikai adottság). Esti órákra mit javasol amitől nem csattanna a feszültség. köszönöm előre is válaszát.

Kedves Kérdező! Nagyon pontosan leírja a férje beállítódását, és a sotrokból az derül ki, hogy ettől részben szenved - hogyan változtathatna, részben büszke rá, hogy felelősség teljes, munkaszerető. Azt javaslom, ne a változtatás körül keres...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+9, +16 °C

Hazánkban szerdán délelőtt sok napsütés várható helyenként fátyol-és, gomolyfelhőkkel.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag