Ilyen az élet egy társfüggő kapcsolatban

HáziPatika

Párkapcsolatban élni természetesen azt is jeletni, hogy rengeteg dologban számíthatunk egymásra. De vannak párok, akiknél ez annyira extrém méreteket ölt, hogy már-már függő viszonyról beszélhetünk. Ezt nevezzük kodependens kapcsolatnak.

A kodependens, vagyis társfüggő kapcsolatban a felek nem egyénenként vállalják a felelősséget a saját érzelmeikért és tetteikért, hanem az egyik fél egyszerűen átveszi a felelősséget a másiktól. Így egy idő után a függő fél gyakorlatilag teljesen elveszíti a személyiségét, ez pedig rá és a partnerére nézve sem egészséges. Ha valaki arra gyanakszik, hogy ilyen kapcsolatban él, annak az alábbi jeleket érdemes figyelnie.

Árulkodó jelek

Tipikus jel, ha folyamatosan olyan dolgokat csinálunk meg a párunk helyett, amiket felnőttként már saját magának kellene elvégeznie. Például mindig mi ébresztjük fel reggel, ételt csomagolunk neki, emlékeztetjük a teeindőire vagy pakolunk utána. Ez pedig nem jó. A szerelmünk a társunk legyen, ne pedig a gyerekünk.

párkapcsolat, szerelem, társfüggés, társfüggő kapcsolat,
Nem egészséges, ha csak akkor van jó kedvünk, ha a párunknak is (Forrás: 123rf)

Az sem jelent jót, ha viták esetén mindig mi adjuk be a derekunkat, még akkor is, ha meg vagyunk róla győződve, hogy valójában nekünk van igazunk. A társfüggés egyik jellemző tünete, hogy a "függő" nem meri vállalni a saját véleményét, mert attól fél, hogy elhagyja a párja.

Kinek az életét éljük?

Egy kodependens kapcsolatban az sem ritka, hogy úgy érezzük, hogy minden, amit a párunk mond vagy tesz, az olyan, mintha mi mondanánk vagy tennénk. Az semmiképpen sem jó út, ha folyamatosan felelősséget válallunk a másik tetteiért, hiszen így tulajdonképpen az ő életét éljük és nem a sajátunkat. Szintén nem jó jel, ha egy kapcsolatban folyamatosan csak az egyik fél problémái vannak terítéken és mindig az ő gondja-baja az első, mindig az ő dolgait kell megoldani. Ha folyamatosan erről panaszkodunk a barátainknak, akkor gondoljuk át, mi lehet a háttérben.


Ma milyen kedvünk lesz?

Az sem jelent jót, ha a párunk hangulata határozza meg, hogy milyen lesz a napunk. Természetesen együttérezni a szerelmünkkel fontos és jó dolog. Az viszont nem normális, hogy csak akkor jó a kedvünk, ha neki is, és ha neki nincs jó napja, akkor mi sem vagyunk képesek jól érezni magunkat. Szintén nem egészséges, ha minden pillanatban tudni akarjuk, hogy mit csinál, gondol, érez a párunk. Persze egy kapcsolat első pár hónapjában még ez teljesen normális is lehet, ha azonba egy régóta tartó kapcsolatban sem bírunk ki néhány órnánál többet anélkül, hogy "csekkolnánk" a kedvesünket, azon érdemes elgondolkozni.

A mérgező párkapcsolat jelei

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hosszú ideje együtt élő párok kapcsolata minden bizonnyal harmonikus. Pedig nagyon sokan úgy élnek mérgező kapcsolatban, hogy még saját maguk sem tudnak róla. Mutatjuk a jeleket!

Az is egy intő jel, ha gyakran érezzük úgy, hogy az ő érdekeit, vágyait, álmait a sajátjaink elé kell helyeznünk. Arra is érdemes felfigyelni, ha még a legkisebb döntésünkkel, cselekedetünkkel kapcsolatban is mindig úgy érezzük, hogy ki kell kérnünk a párunk véleményét. Ez a bizonytalanság, illetve az, hogy nem érezzük magunkat elég stabilnak és határozottnak ahhoz, hogy a párunk nélkül is meghozzunk bizonyos döntéseket, szintén arra utalhat, hogy társfüggők vagyunk.

Forrás: prevention.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag