Hangunkból kiderül, szerelmesek vagyunk-e

HáziPatika

Fejlesztettek egy programot, amely pusztán a hangunk alapján megmondja, valóban szerelmes-e belénk a párunk.

Az emberi kommunikáció rendkívül összetett folyamat: szavainkon túl mimikánk és gesztusaink, sőt hanghordozásunk is többletinformációt nyújt. Beszédmódunk ráadásul akaratlanul is fontos dolgokról árulkodhat, például arról, hogy titkolunk valamit. Kutatók egy olyan programot fejlesztettek ki, amely csak a beszédük alapján megmondja, mennyire stabil két ember párkapcsolata, sőt arra is figyelmeztethet, ha az egyik fél valamit titkol a másik elől. Az eddigi eredmények alapján a mesterséges intelligencia nagyobb hatékonysággal ismeri fel a párok közötti problémákat, mint a képzett terapeuták.

Tíz hang, amelyet nagyon utálunk

A tudósok felfedezték, hogy a kellemetlen zajok miért váltanak ki negatív reakciókat. A válasz az agyban található amigdala működésében rejlik. Kattintson a részletekért!

Hangjuk alapján jósolja meg a párok jövőjét

A programot 134 házaspáron tesztelték, akik két évvel korábban valamilyen problémával küzdöttek, ezért terápián vettek részt. A terápiás beszélgetéseket rögzítették, majd két év elteltével megmutatták azokat képzett párterapeutáknak. Nekik az elhangzottak és a látottak alapján kellett megtippelniük, hogy a párok átvészelték-e a krízist, és még mindig együtt vannak, vagy már elváltak. 

A felvételeket a mesterséges intelligencia is kielemezte, amely elsőre talán lényegtelennek tűnő dolgokra is odafigyelt, mint amilyen az intonáció, a mondatok hossza, illetve hogy a felek milyen arányban és mennyit beszéltek. A terapeutákkal ellentétben a program csak hang alapján vizsgálta a párokat, a mimika és a gesztusok így nem tudták befolyásolni.

Hangunk is sokat elárul arról, hogy mit érzünk a másik iránt
Hangunk is sokat elárul arról, hogy mit érzünk a másik iránt

Végül mégis jobbnak bizonyult a párterapeutáknál: 79,3 százalékos pontossággal meg tudta tippelni, hogy a házasok két év elteltével még valóban házasok voltak-e. A párterapeuták - akiknek könnyebb dolguk volt, hiszen a beszélgetés kontextusából, az arcjátékból és a gesztusokból is olvashattak - egy kicsit rosszabbul, 75,6 százalékos pontossággal jósolták meg a kapcsolatok végét.

A kutatók szerint az emberi agy rengeteg információ egyidejű feldolgozására képes, a lényegtelennek ítélt dolgok felett azonban elsiklunk. Ezzel szemben a program képes érzékelni azokat az apró jeleket is, amelyek akaratlanul is az érzéseinkről és gondolatainkról árulkodnak. Hanglejtésük és beszédmódjuk alapján megállapítja az emberekről, hogy milyen érzéseket táplálnak a másik fél iránt, például szerelmesek belé, vagy éppen viszolyognak tőle. 


Az eredményeket felhasználva a Texas Egyetem szakemberei egy speciális okoskarkötőt is kifejlesztettek, amely a hangszínünk mellett a pulzusunkat és az izzadásunk mértékét is vizsgálja. A karkötőt a pár mindkét tagjának hordania kell, az eszköz pedig az adatokat elemezve előre figyelmeztet, hogy a feszültség vitába fog torkollni. Fejlesztői szerint ez a szerkezet nem helyettesítheti ugyan a hagyományos párterápiát, de a megfelelő időben, a konfliktusok tetőpontján próbál békíteni, és a telefonra érkező, rövid üzenetekkel tanácsot adni. 

Forrás: BBC

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban szerdán délelőtt felhő sem lesz az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag