+16° - +34°
Nincs front

Erre vágynak a férfiak és a nők

HáziPatika

A férfiak és a nők is más szempontokat figyelembe véve választanak maguknak párt.

Párválasztás során a férfiak és a nők is más-más szempontok alapján válogatnának a jelöltek között. Több korábbi, nemi preferenciákkal foglalkozó kutatás szerint a férfiaknál fontosabbak a külső jegyek, míg a nőknél ez sok esetben másodlagos a férfiak nyújtotta anyagi biztonság mellett. Ez a különbség számos országban és kultúrában megfigyelhető és a társadalmi szerepek egyfajta evolúciós folyamataként magyartázható, amely szerint a fizikailag vonzó nő és az erős, magas társadalmi rangú férfi utódai is jobb esélyekkel indulhatnak az életben.

Társkeresés: a férfiak 80 százalékát két dolog érdekli

A lényeg, hogy az érzelmek elsöprőek legyenek - akkor már jó lesz a kapcsolat is. Ennek a tévedésnek elsősorban a férfiak esnek áldozatul. Párterápiával foglalkozó szakemberek több racionalitást javasolnak társkeresésnél. Kattintson a részletekért!

Egy párkapcsolatokat vizsgáló hipotézis, az úgynevezett társadalmi szerep-elmélet szerint a férfiak és nők párválasztási preferenciáit az is alapvetően határozza meg, hogy milyen társadalmi csoportba tartozónak érzik magukat. De a nemi egyenlőség korában, a nő már a saját életszínvonalának fenntartására egyedül is képes, számít-e még mindig, hogy mennyit keres a férfi? Illetve számíthat-e a férfi számára, hogy milyen a nők fizetése? Ennek járt utána egy friss kutatás.

Számít, hogy mennyit keres a férfi?

A kutatást végző Lingshan Zhang és munkatársai számos nemzet bevonásával vizsgálták meg, hogy általánosságban mit várnak el partnerüktől a férfiak, és mit a nők. Több mint 2000 nő és 900 férfi töltött ki egy párválasztási preferenciákat taglaló kérdőívet, amelyben értékelniük kellett bizonyos képességeket és tulajdonságokat a másik nemben. Számot adhattak például arról, mennyire tartják vonzónak, ha a párjuk például ügyes szakács, rendben tartja a lakást, érzelmileg stabil, anyagilag rendezett, intelligens, vagy szereti a gyerekeket. Ezeket a pozitív tulajdonságokat fontossági sorrendbe is kellett rendezniük. Azt is megvizsgálták, hogy a kitöltők országában milyen mértékben érvényesül a nemi egyenlőség, illetve hogy egy egyedülálló nőnek mennyivel nehezebb a mindennapokban, mint egy férfinak.

A férfiak és a nők is más tulajdonságokat tartanak fontosnak párválasztáskor. Fotó: Getty Images
A férfiak és a nők is más tulajdonságokat tartanak fontosnak párválasztáskor. Fotó: Getty Images

Az eredmények azt mutatják, hogy a női és férfi párválasztási preferenciák továbbra sem változtak. Vagyis a nőkek fontosabb a partner társadalmi pozíciója és keresete, míg a férfiaknál jelentősebb szerepe van a külső tulajdonságoknak. Viszont nem csak a férfi várja el a párjától, hogy ügyes legyen a konyhában: a háztartáshoz köthető - főzés, takarítás, gyereknevelés - tulajdonságokat a két nem nagyjából ugyanolyan arányban tartotta fontosnak.


Azokban az országokban, ahol nagyobb az egyenlőség a nemek között, a férfiakat és a nőket is kevésbé érdekli, hogy mennyire van megtömve jövendőbeli partnerének a pénztárcája. Ez érthető, hiszen a jó keresetű nők kevésbé kiszolgáltatottak a párjuk anyagi helyzetének

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos időre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag