Egy párkapcsolat története - 7 percben

Hét percben mond el egy viharos, szenvedélyes kapcsolatot Jack Tew rövidfilmje. A neten gyorsan népszerű lett - nem véletlenül, hiszen szokatlan "szemszögből", de kevésbé szokatlan helyszínen követhetjük nyomon a történetet.

A londoni rendező, Jack Tew és a producer, Sorcha Anglim maguk játszanak abban a rövid kis videóban, amely hét percben foglalja össze egy párkapcsolat történetét. Tew más rövidfilmjei is meghökkentőek, feszültek. Ám a mostani a filmszkeccs esetében ennél többről van szó: érzelmekről, örömről, bánatról, boldogságról, az "együttlevésről".
Mindezt nem szájbarágósan adja elő a film, amely pillanatok alatt terjedt el a neten. Ráadásul ezúttal sajátos szemszögből, kizárólag felülnézetből láthatjuk a történetet. (Mindazonáltal Tew filmjeiben nem újdonság, hogy ez a rövid kis videó is egy franciaágyban zajlik.) Ennél érdekesebb, hogy a szinte "szó nélkül" lejátszódó, vagy csak rövid "beszólásokkal" tarkított videóban mennyire érvényesülnek a dramaturgiai eszközök: a keretes történet, a visszatérő elemek és persze az érzelmek ábrázolása is meghökkentően sikeres.

Megjósolható a párkapcsolat vége

A katasztrófaelméleteknél használt matematikai modellek képesek előrejelezni egy házasság tartósságát. A kutatók négy elemet diagnosztizáltak, amely a kapcsolat felbomlását jelzi előre, sőt még - a minden kapcsolatban természetesen előforduló - viták esetében is megkülönböztettek egy kritikus szempontot. Tudjon meg többet, kattintson!

Mindez nem a művészeti, esztétikai elemzés szempontjából fontos. A párkapcsolatban - és a mostani videóban is - kiemelt szerep jut annak, hogy miként kezeljük a konfliktusokat. A videóból kiderül, vagy éppen Tew korábbi filmjeiből is, hogy a szereplők igazán csak akkor beszélnek egymással, ha vitatkoznak, vagy valami feszültség van közöttük.

A harmonikus kapcsolathoz azonban szükség van arra, hogy szinte baráti beszélgetések folyjanak a partnerek között, ahol a problémákat "szabályozott" körülmények között vitathatják meg. (Még az is fontos egyes szakértők szerint, hogy ne vacsora előtt "éhgyomorra" tárgyaljuk a legnehezebb problémáinkat, hanem nyugodt hangulatban, étkezés után üljünk le beszélgetni a leglényegesebb dolgokról.)Tew filmjében persze erről szó sincs: szex (szex és szex), kirándulás, közös filmnézés - ezek mind fontos kellékei egy párkapcsolat kezdetének, amikor még - biológiai alapjai vannak e jelenségeknek - az örömhormonok felszabadulnak pusztán a társ megpillantásakor is.

De később, egy tartósabb kötődés eléréséhez nemcsak a legegyszerűbb érzelmek szintjén kell megalapozni a kapcsolatot. Ahhoz, hogy kötődéshormon szabaduljon fel bennünk - ehhez a viszony későbbi szakaszaiban, amikor már az intenzív érzelmek csillapodnak, egészen más technikákra van szükség. Így a problémák közös megvitatására, a másik partnerként kezelésére, egymás sértegetésének elkerülésére hívják fel a párkapcsolati szakértők a figyelmet.

Tew filmjéből természetesen ehhez kevesebb ötletet kapunk, a hétperces videó ugyanis a kapcsolat legszenvedélyesebb és legviharosabb pillanatait emeli ki, a műfajból adódóan. De ahelyett, hogy siránkoznánk egyszerűbb érzelmeink viszonylag gyors elmúlásán, egy kapcsolatért valóban tehetünk is - ezt is érdemes figyelembe venni a szkeccs megnézésekor.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, gyenge eső, záporeső kialakulhat, északkeleten ónos csapadékra is készülni kell.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag