Az exszel ezért tilos újra összejönni

HáziPatika

Egy hosszan tartó párkapcsolatból kilépni mindig nehéz, ezért sokan a szakítást követően is visszatérnének párjukhoz. Ez viszont általában nem jó ötlet.

"Felmelegítve csak a töltött káposzta jó" - hangzik el gyakran a már jól ismert közhely, ha egy beszélgetésben az exek kerülnek szóba. Ha egy hosszabb párkapcsolat szakítással ér véget, legalább az egyik félnek biztos megfordul a fejében, hogy milyen lenne az egészet visszacsinálni, és tiszta lapokkal kezdeni elölről. Az esetek nagy részében ez nem végződik jól, kutatók szerint ráadásul a mentális egészségünknek sem tesz jót, ha folyton visszatérünk az exünkhöz.

A mérgező párkapcsolat jelei

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a hosszú ideje együtt élő párok kapcsolata minden bizonnyal harmonikus. Pedig nagyon sokan úgy élnek mérgező kapcsolatban, hogy még saját maguk sem tudnak róla. Kattintson!

A bántalmazottak gyakrabban térnek vissza párjukhoz

Akik állandóan szakítanak, majd újra összejönnek ugyanazzal a partnerükkel, egyfajta párkapcsolati hurokba kerülnek. Ez azonban rendszerint a depresszió és a szorongás tipikus tüneteivel jár együtt - mondta el Dr. Kale Monk, a Missouri Egyetem emberi fejlődési és családkutatási részlegének professzora. A szakember szerint egy egészségesen működő párkapcsolat lezárása minden embernél okoz ilyen tüneteket, ezek viszont jó esetben ideiglenesek. A kapcsolati helyzet bizonytalansága miatti feszültség azonban már komoly egészségi problémákat eredményezhet.

Ezt egy kutatás is alátámasztja, amelynek során 545 párkapcsolatban élő emberrel töltettek ki egy kérdőívet. Arra voltak kíváncsiak, hogy a vizsgált emberek szakítottak-e korábban a párjukkal, illetve hogy a depresszió, és a szorongás milyen szinten érintette őket ebben az időszakban. Mint kiderült, a válaszadók harmada ebben a párkapcsolati hurokban ragadt, ez pedig a lelki egészségükre is rányomta bélyegét. Minél több volt a ki- és belépés egy kapcsolatban, annál jobban nőtt a vizsgált személyek mindennapjaiban a szorongás. 

Egy hosszan tartó párkapcsolatból kilépni mindig nehéz
Egy hosszan tartó párkapcsolatból kilépni mindig nehéz

A kutatás azt is megállapította, hogy komoly átfedés van a kapcsolatokból ki-be ugrálók és azon emberek csoportja között, akikkel már erőszakoskodott a párjuk. Dr. Monk azt javasolta, hogy a bántalmazottak semmiképp se maradjanak az agresszív személy mellett, és ha nem tudnak vagy nem mernek szakítani, keressék fel az egyik erre szakosodott segélyszervezetet (Magyarországon például az Ökumenikus Segélyszervezethez, illetve a NANE egyesülethez fordulhatnak a bántalmazott nők). A szakember szerint azoknak is érdemes átgondolniuk a magánéletüket, akiknél ugyan nem történt erőszakos cselekmény, mégis újra és újra szakítanak, majd visszatérnek egy adott személyhez.


Mielőtt újra összejönnénk az exünkkel, Dr. Monk szerint fontos felidézni azokat a dolgokat, amelyek korábban a szakításhoz vezettek. Ilyenkor próbáljuk meg hideg fejjel átgondolni: vajon bármi is megváltozott azóta? Ezekről a problémákról akár az exünkkel is beszélhetünk, és akár pozitív, akár negatív kimenetele lesz a szembesítésnek, nem szégyen (sőt sokszor nagyon fontos) végképp lezárni a kapcsolatot.

Forrás: Time

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag