A szív csak elszenvedi a szerelmet

HáziPatika

A szerelem nyilvánvalóan nem a szívben lakozik, annak ellenére sem, hogy még 1991-ben sikerült rátalálni a szervnek olyan sejtjeire, amelyek nagyban hasonlítottak az idegsejtekhez. Ezek a szívsejtek képesek emlékeket megőrizni, és az agytól függetlenül működni. Ennek ellenére a szerelem - ahogy a többi érzelem is - az agy terméke.

"A szív valóban csak a szerelem ártatlan szenvedője. Mert tényleg azt érezzük, hogy majd kiugrik a helyéből, de ez egyszerű fizikai tünete az izgalmi állapotnak, amit ilyenkor történetesen a szeretett személy látványa, hangja, illata okoz. Megemelkedik a szimpatikus tónus, mediátorok szabadulnak fel, a szív valóban szaporábban ver: azt ugyanis, hogy a szív milyen gyorsan ver, és milyen erősen húzódik össze, többek között a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer szabályozza. Amikor a szív gyorsan ver, a szimpatikus rendszer az aktívabb" - magyarázta dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

szerelem
A szerelem hat a szívre, de nem a közhiedelemben élő módon. Bedrogozott állapot

A szívünk legfeljebb reagál, fizikai tüneteket produkál, de semmiképpen sem érez. "Az idegsejtek döntően az agyban és a gerincvelőben vannak, ezek nyúlványai eljutnak a szívünkbe is. Tehát az izgalom okozta idegrendszeri reakciók így kerülnek ide, ennek következtében ver hevesebben a szív és tartja ebben a felfokozott állapotban a szervezetet" - fejtette ki a kardiológus professzor, aki felhívta a figyelmet, hogy a beteg szívnek nem tesz jót a túlzott izgalom.  


Például amikor szerelembe esünk, dopamin szabadul fel, energikusnak és felajzottnak érzi magát az ember. A dopamin-rendszer működésbe lépésével csak egyetlen személyre fókuszálunk. Ez okozza a nagyon célirányos viselkedést, amikor semmi sem számít, csak az új partner. A dopamin jelen lehet a szerelem korai szakaszában, de hosszútávon is a szervezetben. A másik jelentős kémiai anyag az oxitocin, amely nyugtató hatással van a szerelmesekre, és az intimitás kialakításában is nagy szerepe van: az érintés, az ölelés, a csók váltja ki a termelődését. De az oxitocin szintje emelkedik meg az anyákban a szülés után, hozzájárulva a tejtermelődéshez, és azt is ösztönzi, hogy törődjenek a gyermekükkel.

Bár a tesztoszteront főként a "macsó hormonként" emlegetik, ez segít mindkét nemnek "tűzbe jönni". A férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük, olyannyira, hogy a hormon a nyálukban is megjelenik. A szerelem még egy lehetséges "összetevője" a noradrenalin, amelyet még mindig tanulmányoznak. Ez a stresszhormon növeli a pulzusszámot, emiatt érezzük magunkat forrónak és idegesnek, amikor a nekünk tetsző személy megjelenik. Ez felelős a "pillangók érzéséért" a gyomorban, de az izzadt tenyérért, a szájszárazságért és azért is, hogy hirtelen "nem jutnak eszünkbe a szavak". 

A dopamin, szerotonin és az oxitocin nevű vegyületek felelősek a szerelem érzetéért, ezek kombinációjával kelti szervezetünk azt a mámoros érzést, ami háborúkat robbantott ki és művészeket ihletett. A szerelmet keresők tulajdonképpen ezen kábítószer bódulatára vágynak. Kábítószerrel azonban nem lehet egy tartós kapcsolatot fenntartani. Részletek!

Kutatók szerint a szerelem szorosan összefügg az agyban található természetes stimulánsok mennyiségével. Ha valaki szerelmes lesz, az agyában megemelkedik a dopamin és norefedrin szintje. A stimulánsok jelenlétével és magas értékével magyarázható, hogy a szerelmes ember étvágytalan, gyakran aludni is nehezen tud. A vizsgálatok során kiderült, hogy a friss romantikus szerelmes a kábítószerfüggők tüneteit is produkálja. A szerelmes ember izgatott, esetenként provokatív, és ha a nagy ő nincs a közelben bánatos is, akárcsak a szenvedélybetegek. Kísérletek bizonyították, hogy a kábítószer élvezőknek kevesebb dopamin receptoruk van, a drog hozzásegíti őket ahhoz, hogy a dopamin szint ideális legyen. A szenvedélyes szerelem és a kábítószer függőség a tudósok szerint hasonló mechanizmusok alapján működik.

Tisztelt Doktornő! 8 éve vagyok párkapcsolatban a barátnőmmel, mind a kettőnknek első szerelem/párkapcsola...

Kedves Kérdező! Ezt nagyon nehéz megmondani, erre valószínű, hogy még a barátnője sem tudja a választ. Azt kell mondjam, hogy természetes az, ha a barátnője másokkal is szeretne tapasztalatokat szerezni. Ha most meggátolja ebben és val...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a több órás napsütés mellett kevés gomolyfelhő képződik.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag