A szakításon így léphetünk túl

HáziPatika

Hogyan tudjuk a legkönnyebben elengedni az exünket egy szakítást követően? Kutatók tudományos módszerrel vizsgálták a legnépszerűbb teóriákat.

Egy szakítást megélni mindig nagyon nehéz, egyes emberek pedig tényleges sérüléssel tudnak csak kilépni egy kapcsolatból. Ilyenkor az alapvetően pozitív szemléletű emberek is egyfajta értékválságon mennek keresztül, megrendül az önbizalmuk és akár az egész életüket újra kell, szervezniük. Kutatások már igazolták, hogy egy érzelmi kapcsolat felbomlása sokaknál alvászavarokat, illetve azimmunrendszerlegyengülését eredményezi, ez utóbbi pedig sok más betegséget is felvezethet. A Journal of Experimental Psychology című lapban publikált tanulmány tudományos oldalról próbálta megközelíteni, hogyan lehet a legkönnyebben túllendülni ezen a nehéz időszakon.

Szakítás: miért a nők szenvednek jobban?

Könnyek, düh és tévé mellett hagyott fagylaltos doboz: leginkább ez jut eszünkbe egy szakításon átesett nőről. De biztos, hogy igazunk van? Kattintson!

A kutatásban 24 olyan embert gyűjtöttek össze, akinek a közelmúltban törték össze a szívét. A 20-37 év közötti egyedülállók között voltak, akiket elhagytak, míg mások saját maguk léptek ki a kapcsolatból. Átlagosan 2,5 évet voltak kapcsolatban a legutolsó párjukkal, és a szakításon még mindig nincsenek túl - egyesek pedig még mindig szerelmesek voltak az exükbe.

Három dolog, ami segíthet túllendülni a szakításon

Az elsős stratégia az volt, hogy az exet megpróbálják "átértékelni", és negatív színben feltüntetni. Ehhez össze kellett írni az exük minden külső és belső negatív tulajdonságát, rávilágítva azokra a kis dolgokra, amiket a szerelem rózsaszín felhője eddig eltakart. Így a másikról alkotott ideánk helyébe egy esendőbb személy lép, akit talán könnyebb elengedni.

Egy másik módszer pedig a szeretet újraértelmezésével próbálkozott. A résztvevőknek olyan, elfogadással kapcsolatos idézeteket kellett olvasniuk, mint például hogy "lehet szeretni olyasvalakit is, akivel már nem vagyok együtt". Ezzel arra ösztökélték az összetört szívű alanyokat, hogy ne harcoljanak az érzéseikkel, hanem próbálják azokat elfogadni. 

Szakítás után sokszor nehéz a talpra állás
Szakítás után sokszor nehéz a talpra állás

A harmadik stratégia a figyelemelterelés - az alanyoknak olyan dolgokra kellett gondolniuk, amiket szerettek, de semmilyen módon nem kapcsolódtak a volt kapcsolatukhoz (például hobbikra, ételekre). Amire pedig nem gondolunk, az nem is fog fájni.

A negyedik volt a kontrollcsoport, nekik semmilyen utasítást nem adtak, és arra gondolhattak, amire csak akartak.

Segíthetnek a negatív érzések

Ezt követően a négy csoportnak fényképeket mutattak az exükről, miközben a fejbőr hátsó részére felhelyezett elektródákkal mérték a képek gerjesztette érzelmi hatást, illetve azt, hogy mennyire figyelnek fel az alanyok a fotókra. Azt is felmérték, hogy a résztvevők inkább negatív, vagy pozitív érzéseket táplálnak-e egykori párjuk iránt, illetve hogy az érzéseik milyen mélységűek.

Az eredmények szerint mind a három csoportnál jelentősen csökkent a fotókra adott érzelmi reakció a negyedik, kontrollcsoporthoz képest. A legjobban viszont azoknál csökkent a szerelmi vágy, akik a párjuk negatív tulajdonságait gyűjtötték össze, viszont a kutatók szerint ebben a csoportban voltak a legrosszabb kedvűek is a résztvevők közül. Ezek a negatív érzések tehát nagy valószínűséggel csökkentették a másik iránti vágy mértékét is.


Bár a figyelemelterelés is segített az érzelmi reakciók csökkentésében, az ex iránt táplált érzéseket azonban nem tudta számottevően csökkenteni. A kutatók szerint a figyelemelterelés mégis képes csökkenteni a szakítást követő felépülés idejét. A legkisebb hatást az elfogadással kapcsolatos idézetek mantrázása váltotta ki, bár némileg ez is tompította a fényképekre adott érzelmi választ.

Forrás: Time

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag