9 furcsa válóok a világ minden tájáról

HáziPatika

A válások leggyakoribb okaként a hűtlenség, a pénzügyi problémák vagy az egymástól való eltávolodás szokott szerepelni. Ám olykor egészen furcsa okok vezethetnek egy házasság felbomlásához. Most ezekből válogattunk.

Ismerős lehet az a gyakran hangoztatott statisztika, miszerint a házasságok fele válással végződik. És néha egészen furcsa dolgok vezetnek odáig, hogy egy házasság felbomoljon. Most ezekből válogattunk össze néhányat, de előzetesben azért hozzátennénk: senkit sem bátorítunk a válásra, főként nem ezen indokokkal.

Túl sok a napi utazás

Egy átlagos házasság 14,8 évig tart

Egy átlagos házasság 14,8 évig tart - a tudomány ma már a szerelmet is számokba foglalja. Nem hangzik túl romantikusnak, de a tények egyértelműen kimutatják, hogy mi tesz jót - és mi nem - egy kapcsolatnak. A részletekért kattintson!

Lehet, hogy vannak olyanok, akiket túlságosan felidegesít a forgalom. De az is lehet, hogy csak hiányzik a párunk, amíg az autóban ücsörögnek. Bármi is legyen az ok, egy 2013-as svéd tanulmány szerint ha több az oda- vagy visszaút 45 percnél, megugrik a válás esélye.
Az Urban Studies folyóiratban publikált tanulmány több millió svéd állampolgárt figyelt egy 10 éves időszak során. A vizsgálat azzal a konklúzióval zárult, hogy azon pároknál, akik közel dolgoztak munkahelyükhöz, 10 százalék volt a válások aránya, ám akiknél legalább az egyik ember legalább 45 percet utazott, 14 százalékra nőtt ez az arány.

A barátaink is ezt csinálják

Van az a pillanat, amikor ránézünk a Facebookra és minden barátunk házasodik vagy éppen babát vár, ilyenkor elgondolkodunk, hogy nekünk is ezt kellene tennünk. Ugyanez történik a válásoknál is - derült ki a Social Forces szakfolyóiratban publikált tanulmányból: 75 százalékkal esélyesebb a válás, ha egy közeli barátunk vagy családtagunk válik, de csak 33 százalékkal esélyesebb, ha egy barátunk barátja teszi mindezt. Ugyanakkor ez a kölcsönhatás fordítva is működik: ha segítünk megoldani egy barátunk problémáit és így együtt marad a pár, a saját kapcsolatunk is javulhat.
Olykor egészen furcsa okok állnak a válások mögött
Olykor egészen furcsa okok állnak a válások mögött

Az elsőszülött gyermek: lány

Elsőszülött kislánnyal esélyesebb a válás, mint elsőszülött fiúval - állítja egy 60 évnyi amerikai népszámlálási adatokra alapozott kutatás. A University of Washington egy kapcsolódó kutatása hozzáteszi: 42 százalékkal esélyesebben házasodik össze egy pár, ha első gyermekük fiú.

Súlyos betegek vagyunk

Egy, a Journal of Health & Social Behavior szakfolyóiratban megjelent tanulmány több mint 3 ezer házasságot vizsgált, amelyben a házastársak 50 év felett voltak. A konklúzió: 6 százalékkal esélyesebb volt a válás akkor, ha a feleségnél diagnosztizáltak rákot, szív- vagy tüdőproblémákat, netán stroke-ot, mintha a férjnél történt volna mindez (vagy mintha mindkét fél egészséges maradt volna). A kutatók úgy vélik, emögött az rejlik, hogy az idősebb férfiak képtelenek a gondoskodásra, mindezen helyzet pedig még anyagi problémákkal is súlyosbodik.

Ha orvosok vagyunk...

Korábban hallhattunk már olyanokat, hogy ha orvosként dolgozunk, sokkal esélyesebb, hogy el is fogunk válni viszonylag hamar. Egy, a BMJ szakfolyóiratban publikált tanulmány ennek pont az ellenkezőjét állítja: a háziorvosoknál sokkal kevesebb a válás, mint a fogászoknál, nővéreknél, jogászoknál vagy az egészségügyi menedzsereknél. Érdekes módon azon női háziorvosoknál, akik heti 40 óránál többet dolgoztak, esélyesebbek voltak a válások, míg azon férfi háziorvosoknál, akik ugyanennyit dolgoztak, sokkal kevésbé voltak esélyesek.

Megosztjuk a házimunkát

Ezt senki sem várta volna - egy norvég tanulmány szerint magasabb a válás esélye azon házaspároknál, akik megosztják a házimunkát egymás között. Az adatok szerint a gyermeknevelés fele-fele arányban működött férfiak és nők között, de a házimunkát általában a nők végezték. Amikor azonban a férfiak is közbeléptek és többet kezdtek el dolgozni, ez megemelte a válások számát, statisztikailag legalábbis. A kutatók úgy vélik, mindezen pároknál olyan üzletszerű jellege lett a kapcsolatnak, amely boldogtalansághoz vezetett.

Ha a nők többet isznak

Az alkoholizmus és a függőség értelemszerűen több váláshoz vezet, de meglepő módon a számok megugranak, ha a feleségek jelentősen többet isznak férjüknél - olvasható az Alcoholism: Clinical & Experimental Research szakfolyóiratban. A több mint húszezer házaspár alkoholfogyasztását figyelő vizsgálat során az derült ki, hogy azon párokhoz képest, ahol egyik fél sem ivott vagy mindkettő hozzávetőlegesen ugyanannyit fogyasztott, megháromszorozódott a válás esélye akkor, ha a feleség többet ivott.

Ha nem híztunk el

Ha minden rendben van a testsúlyunkkal, esélyesebb a válás - állítja a MyDivorcePapers.com weboldal 2013-as vizsgálata. Az oldal mögött álló kutatók több mint 2700 válóper anyagát vizsgálták és arra a konklúzióra jutottak, hogy a válások 76 százaléka akkor történik, amikor a férj és a feleség külön-külön 100 kilónál kevesebbet nyom. Mindezzel összehasonlítva: a legkevesebb válást a 125 kilónál súlyosabb házastársaknál mérték.

Hiányzik a szerelemhormon

Svéd kutatók szerint genetikai alapja is lehet a döccenőkkel teli házasságnak és a későbbi válásnak. Egyes nőknél ugyanis nem termelődik elég oxitocin, amely hatására boldogok vagyunk, szeretünk és szeretve érezzük magunkat. Akiknek a szervezetében blokkolva van az oxitocingyártás, azok nemcsak egyedülállóak maradnak, hanem bármilyen társas viszonyban nehezen tudnak kötődni bárkihez. Ha pedig életük mégiscsak házassághoz vezet, 50 százalékkal nagyobb az esélye a problémákkal teli házasságnak, és így a válásnak is.

A cikk a http://www.prevention.com összeállítása alapján készült.

Értékelje a cikket!

Tisztelt Doktor úr! A kérdésem az lenne, hogy gilbertes vagyok és várandós, hogy kell valamire külön figyelni a terhesség alatt. A 16. heti vérvételen májfunkció rendben volt, az össz. bilirubin pedig 25 volt. (jelenleg 24-25 hetes vagyok) A kórház ahol, szülni fogok ott használnak oxitocint szülésnél, és az kérdésem, hogy ezt alkalmazhatják -e majd? Ha jó bilirubin szint akkor lehet vért adni? Egyszer azt mondták, hogy mivel gilbertes vagyok így nem adhatok vért. A válaszát előre is köszönöm. Berkiné Zsuzsa

T. Kérdező! Semmi különösebb teendő nem szükséges, lehetőleg ne éhezzen( ez ui. emelheti a bi szintjét). Vért nyugodtan lehet adni, és az oxitocin is használható. Üdvözlettel: Dr. Kozák Róbert

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag