Vigyázzon a túlórával. Már a kevés is veszélyes

A kis- és középvállalatoknál egyre inkább elterjedő "túlórakultúra" jelentősen megnöveli a kiégés és az egészségügyi problémák kockázatát a dolgozóknál - derül ki egy kutatásból.

A brit AXA PPP biztosító által végzett felmérésben résztvevők csaknem fele hetente legalább négy túlóráról számolt be, kis híján harmaduk pedig minimum hétről. Az érintettek több mint felénél ez az időért nem járt pluszpénz.

A válaszadók ötöde kevesebb, mint 30 perc ebédszünetet vett ki, 12 százalékuk pedig semennyit sem. A kis- és középvállalatok alkalmazottainak több mint negyede mondott le családi vagy baráti programot az elmúlt három hónapban a túlóra miatt.

A túlóra káros az emberi kapcsolatokra

A túlóra káros az emberi kapcsolatokra

Az elmúlt negyedévben csaknem ötödük maradt le a gyermekével kapcsolatos fontos eseményről, például szülői értekezletről vagy iskolai előadásról, több mint felük pedig a csemete ágyba kerülése után folytatta a munkát. A mentális betegséggel, például szorongási vagy depresszív zavarral diagnosztizált dolgozók háromnegyede kényelmetlennek érezte, hogy beszéljen erről a munkatársaival, 42 százalékuk szerint pedig a munkáltató nem biztosít megfelelő körülményeket a javuláshoz.

"Kutatásunk bizonyítja, hogy a tulajdonosok és a főnökök saját magukat és alkalmazottaikat is fokozott kiégés-kockázatnak teszik ki a szándékos túlmunka miatt. Pedig a jó közérzetre való törekvés segíthet igazán a cégek felvirágoztatásában. Előtérbe kell tehát helyezni az egészséget" - magyarázta Glen Parkinson, a biztosítótársaság kis- és középvállalati ágazatának igazgatója.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)